Gemeente Enschede

Startpakketactie winkelcentrum Boswinkel

In de week van 14 mei gaat een afvaardiging van de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen winkelcentrum Boswinkel, startpakketten uitdelen aan de ondernemers van winkelcentrum Boswinkel. Door de verschillende betrokken partijen waaronder een aantal ondernemers, de gemeente, de politie, het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel en leden van de wijkraden in Boswinkel wordt dan een bezoek gebracht aan alle ondernemers van het winkelcentrum. Doel van de actie is om uitleg te geven over het startpakket van Keurmerk Veilig Ondernemen. Door aanschaf van het pakket registreren ondernemers zich als actief lid van Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het startpakket is een pakket bedoeld voor ondernemers die deel willen nemen aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het pakket benoemt tien concrete maatregelen om de veiligheid in en om de winkel of het bedrijf te vergroten. Het opstellen van huisregels, in alle gevallen aangifte doen van een strafbaar feit en het volgen van veiligheidstrainingen zijn enkele voorbeelden hiervan. Verder biedt het startpakket een breed scala aan diensten en producten voor beveiliging, voor een schappelijke prijs.
Deelname aan het startpakket geeft bovendien exclusief toegang tot informatie over personen die een collectief winkelverbod opgelegd hebben gekregen. Hierdoor is het mogelijk om plegers van (winkel)diefstallen met een foto op internet te plaatsen en de toegang tot de winkels/bedrijven die lid zijn van het Keurmerk Veilig Ondernemen te ontzeggen. Overtreding van dit collectieve winkelverbod leidt tot aanhouding en vervolging wegens huisvredebreuk. In 2006 is gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen in winkelcentrum Boswinkel om de veiligheid in en om het winkelgebied verder te optimaliseren. Daartoe is een pakket aan maatregelen opgesteld die met gezamenlijke inspanningen de komende jaren uitgevoerd gaan worden, de introductie van het startpakket is hier een voorbeeld van. De eerste resultaten zijn inmiddels al geboekt. Zo worden er sinds december 2006 stadswachten ingezet en zijn er lage hekjes geplaatst rondom het openbaar groen. Ook wordt momenteel bekeken of de verschillende doorgangen van het winkelcentrum 's avonds afgesloten kunnen worden.

10 mei 2007