Gemeente Leiden

Nieuwe actie Fiets Fout = Fiets Weg Centraal Stationsgebied

'Opgeruimd en netjes, plaats uw fiets in het rek'

In het Centraal Stationsgebied geldt een verbod om fietsen te parkeren buiten de fietsenrekken (artikel 99a, APV). Maandag 14 mei start de gemeente met een nieuwe actie 'Fiets Fout = Fiets Weg'. Dit is nu mogelijk omdat er een nieuwe fietsopslag aan de Willem Barentszstraat 20 beschikbaar is gekomen. Het motto van de campagne luidt: 'Opgeruimd en netjes, plaats uw fiets in het rek'. Rond het station zijn voldoende mogelijkheden om fietsen te stallen. Deze worden alleen onvoldoende gebruikt. Rondslingerende fietsen en overvolle stallingen zorgen voor onveilige situaties en een rommelige aanblik, niet echt een visitekaartje voor de stad.

Van maandag 14 mei tot en met vrijdag 18 mei staan medewerkers van de gemeente, op wisselende tijden, in het Centraal Stationsgebied. Zij delen informatie uit over het fietsparkeerbeleid rondom het Centraal Station: waar mag u wel en waar mag u niet uw fiets parkeren en waarom is dat zo belangrijk? Het gebied waarbinnen deze regeling geldt, is met borden aangegeven.

Vanaf maandag 21 mei wordt streng toegezien op de handhaving. Fout geparkeerde fietsen worden op grote schaal verwijderd en opgeslagen in de nieuwe fietsopslag, gelegen aan de Willem Barentszstraat 20 (naast kringloopwinkel Het Warenhuis, op industrieterrein De Waard). Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en de sleutel van het bijbehorende slot, is hier tegen betaling van E 26,- (uitsluitend pinnen) de fiets weer op te halen. Deze locatie is per fiets, bus en auto te bereiken. Openingstijden zijn te lezen op de nieuwe site of op te vragen bij het Servicepunt Parkeren: (071) 516 5503.

Tijdens de actie kunnen fietsers informatie vinden op posters die in het stationsgebied zijn opgehangen. Daarnaast delen medewerkers van de gemeente informatieboekjes uit over de regeling, het restrictiegebied, de fietsenstallingen rond het Centraal Station en waar de verwijderde fietsen weer op te halen zijn.

Op de gemeentelijke website, www.leiden.nl/fietsen is alle informatie terug te vinden.

Uitnodiging voor de pers (niet bedoeld voor publicatie): Op maandag 21 mei zal wethouder John Steegh van Verkeer om 9.15 uur het startsignaal geven voor de nieuwe actie Fiets Fout = Fiets Weg en een begin maken met het verwijderen van fout geparkeerde fietsen. Verzamelpunt ingang Centraal Station, aan de stadskant.

Nadere informatie:
Geeske Voerman, Bureau Communicatie, tel. (071) 516 7765


---- --