Ingezonden persbericht


Geheimhouding gevraagd: dan liever niet

Maandag 14 mei 2007 Aanvang: 20.30 u In: De Balie grote zaal

Gaat Jan Tromp toch meer loslaten uit de gesprekken die hij voerde met Prins Bernhard? Verklapt Frits Wester een nieuwtje dat hij hoorde aan de bar van Nieuwspoort? Zou Femke Halsema ooit iets vertellen van hetgeen is besproken tijdens een besloten bijeenkomst met de Koningin, of slaat zij een uitnodiging voor zo'n gesprek af? Klapt een bezoeker van de Bilderberg-conferentie eindelijk eens uit de school?

MediaDebat over vertrouwelijke gesprekken van journalisten met politici, bestuurders, machthebbers, leden van het koninklijk huis. Over de vraag wat zij doen met het verzoek om geheimhouding van informatie die ze 'off the record' krijgen. En over de vraag of journalisten naar bijeenkomsten moeten gaan waarvan tevoren duidelijk is dat er niet over bericht mag worden.

Naar aanleiding van het uitkomen van een boek van Gerard Aalders (Uitgeverij van Praag, A'dam, mei 2007) over de Bilderberg Conferenties, waar sinds 1954 Prins Bernhard en later Koningin Beatrix, captains of industry, politici en ook journalistieke zwaargewichten een keer per jaar de wereldproblemen onder de loep nemen, maar dit met de strikte afspraak dat daarover niet gepubliceerd mag worden. Nooit heeft een van de aanwezige journalisten over het besprokene bericht; in Amerika is zelfs een columnist ontslagen door zijn hoofdredacteur die op de Bilderberg-conferentie aanwezig was en verbood hierover te schrijven.

Naast Gerard Aalders hebben Jan Tromp (Volkskrant-journalist, mede-auteur van 'Bernhard Spreekt'), Frits Wester (oud-CDA-woordvoerder en parlementair verslaggever RTL), Eric Smit (voorm.adjunct hoofdred. Quote, nu redacteur economie van De Pers) en Michiel Zonneveld (journalist, schreef ondermeer over de zaak Bram Peper, de kabinetten Kok en met Femke Halsema over de Linkse Lente) hun medewerking toegezegd; evenals Frank de Grave (voormalig Minister van Defensie, tegenwoordig voorzitter Nederlandse ZorgAutoriteit) en Lodewijk de Waal (oud-voorzitter FNV, nu directeur Humanitas) die een Bilderberg-Conferentie bijwoonden.

Volg op deze site, www.mediadebat.nl welke politici en journalisten nog zullen ingaan op de uitnodiging mee te doen aan het debat dat wordt geleid door freelance journalist Kees Boonman.

Aanmelden is niet verplicht, wel handig: via redactie@mediadebat.nl (indien u zich hebt aangemeld hoeft u dat niet opnieuw te doen) Via internet kunt u dit debat ook rechtstreeks volgen, zie www.debalie.nl

Maandag 14 mei 2007
Aanvang: 20.30 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam

Voor vragen kunt u terecht bij Katrien de Klein, 06. 29 5138 92