Carrièrevrouwen laten kansen liggen


AMSTERDAM, 20070514 -- Mannen verdienen meer en mannen maken sneller carrière. De reden? Een kwestie van cultuur, wordt vaak gezegd. Of ligt het aan iets anders? Uit onderzoek van Adviesbureau G-Recruitment blijkt dat vrouwen minder adequaat reageren op carrièrekansen. Carrièrevrouwen doen zichzelf te kort door privé en werk sterker te scheiden dan mannen. Ze reageren te laat op aanbiedingen voor topfuncties, hierdoor lopen de mannen met deze functies weg.

Uit het onderzoek blijkt dat jonge, hoog opgeleide vrouwen minder goed te bereiken zijn dan mannen met een gelijk werkniveau. Ook blijkt het dat er bij vrouwen meer contactpogingen nodig zijn om ze te bereiken. Mannen reageren tijdens kantooruren veel adequater op een belletje of mail van de headhunter. Slechts 22 procent van de carrièrevrouwen kon overdag met één telefoontje benaderd worden. Carrièrevrouwen bellen ook minder snel terug.

Arbeidsmarktspecialist Michiel Stokman: "Het is een bijzondere conclusie, te meer omdat vrouwen over het algemeen betere netwerkers zijn en vaak communicatief sterker zijn dan mannen. Echter, vrouwen, zelfs de jonge en hoogopgeleiden, vinden het tijdens kantoortijden moeilijk om te bellen voor hun eigen kansen. Mannen durven wel privé te bellen in de tijd van de baas."

Het advies van G-Recruitment voor organisaties die op zoek zijn naar carrièrevrouwen: Geef de mogelijkheid om voor- en na kantoortijd te e-mailen en te bellen. Vermeld dat ook in uw advertenties.

Onderzoek

G-Recruitment heeft 250 hoogopgeleide mannen en 250 hoogopgeleide vrouwen tussen de 25 en 45 jaar benaderd met een vacature die goed bij het CV van de benaderde paste. Opvallend was dat vrouwen vooral buiten werktijd of tijdens de lunch bereikbaar waren. Redenen hiervoor zijn dat vrouwen tijdens werktijden privé bellen vaak vermijden of zelfs hun privé telefoon uit hebben staan. Vrouwen lijken het lastig te vinden om met headhunters te bellen of e-mailen tijdens kantooruren. Mannen gebruiken de zakelijke telefoon makkelijker voor privé zaken dan vrouwen.

Slechts 22% van de vrouwen was met 1 keer bellen bereikt, in tegenstelling tot 55% van de mannen. Pas na 3 keer bellen was 56% van de vrouwen bereikt, tegenover 71% van de mannen. Het is echter wel zo dat vrouwen uiteindelijk bijna allemaal te bereiken zijn of zelf reageren (92% contact gelegd) en mannen minder vaak (79%). Het duurde ook langer voordat vrouwen een e-mail beantwoorde, 57% van de mannen antwoordt dezelfde dag nog, tegen 30% van de vrouwen.

Gemiste kansen

Doordat vrouwen moeilijker te bereiken zijn door headhunters tijdens kantooruren, zouden ze wel eens buiten de voorselectie kunnen vallen, waarmee hun kansen op een beter betaalde baan kleiner zijn dan die van hun mannelijke collega's. Zeer veel interessante banen verlopen via het circuit van de headhunter. Met name voor leidinggevende management functies worden kandidaten zeer vaak telefonisch of per e-mail benadert door recruiters en headhunters. Echter deze werken lang niet altijd `s avonds en zij staan vaak onder grote tijdsdruk van de opdrachtgever om snel met goede kandidaten te komen.

Vrouwen scheiden werk en privé blijkbaar strikter dan mannen dat doen. Mannen zien een nieuwe baan zoeken als werk, maar vrouwen vinden dit meer iets wat je in je eigen tijd doet. Vrouwen laten belangrijke kansen liggen door zakelijke middelen niet te gebruiken voor privé doeleinden.

Het onderzoek is een initiatief van G-Recruitment. G-Recruitment adviseert organisaties over personeelswerving. Meer informatie en gegevens over dit onderzoek zijn te vinden op www.g-recruitment.nl.