56% fileforensen overweegt andere baan. Vrachtverkeer 'hoofdschuldige'


Vacaturesite MegaJobs deed een online onderzoek naar de oorzaak en de invloed van files op de mobiliteit

BAARN, 20070514 -- Uit onderzoek van vacaturesite MegaJobs (www.megajobs.nl), blijkt een groeiende ergernis over het toenemend fileleed waarvan nu al de helft der werkenden dagelijks last ondervindt. Inmiddels is zelfs een op de drie werknemers tenminste een uur of vaak nog langer onderweg naar het werk. Voor meer dan de helft van de ondervraagden is de lange reistijd een reden om serieus te overwegen om werk dichter bij huis te zoeken. Bijna de helft der respondenten denkt dat het vrachtverkeer verantwoordelijk is voor het fileleed.

Een op de tien filerijders ervaart dagelijks een verdubbeling van zijn reistijd.
Het onderzoek werd begin april gehouden onder een representatieve steekproef van ruim 500 respondenten uit de meer dan een half miljoen maandelijkse bezoekers van vacaturesite MegaJobs. Het geeft daarmee een goede afspiegeling van de ervaringen van de Nederlandse werknemer rond het reizen van en naar het werk. De helft van de Nederlandse werknemers (48%) ervaart dagelijks langere reistijd t.g.v. files. Voor een kwart (23%) van hen betekent dit vertragingen van 25% tot 50% van hun reistijd. Voor 13% betekent het zelfs een tot 75% langere reistijd, terwijl een op de tien filerijders een verdubbeling van de reistijd optekent.

Meer dan de helft der filerijders overweegt om van baan te veranderen.
Voor 15% van de werknemers bleek de tijd die men in de file doorbrengt al eens reden te zijn geweest om van baan te veranderen. Een op de drie (33%) werknemers met meer dan 25% reistijdtoename door files, overweegt nu serieus een baanverandering, terwijl dat geldt voor 56% van de filerijders die aanzienlijke (>50% extra reistijd) vertragingshinder ondervinden.

Wie kan er nu verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan der files?
Bijna de helft der respondenten (43%) wijst daarvoor naar het vrachtverkeer. Bij doorvragen hiernaar, noemen de respondenten een aantal concrete gedragsfactoren bij het vrachtverkeer: o.m. uiterst traag inhalen van elkaar, waardoor alle rijbanen blokkeren, en onvoldoende afstand tot elkaar houden, waardoor problemen ontstaan voor in- en uitvoegende personenauto's. Tenslotte wijst men op het grote aantal ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, die eveneens aanzienlijke files veroorzaken.

Een saillant bijkomend gegeven is de irritatie bij vele ondervraagden over de veronderstelde slapheid van bestuur en politiek bij de aanpak van de fileproblematiek. Naast de welhaast obligate roep om aanleg van meer wegen, of verbreding daarvan, richt ook hier kritiek zich op de aanpak van het vrachtverkeer. Meerdere respondenten stellen dat politiek en bestuur teveel luisteren naar de transportlobby en verzuimen om van de vrachtautobestuurders een gedragsverandering te vragen. Concreet oppert men het verbieden van de linker rijbaan op snelwegen voor vrachtverkeer en een effectiever toezicht op de naleving van inhaalverboden voor vrachtverkeer, waar die van kracht zijn.

Over MegaJobs
MegaJobs werd in oktober 2004 gelanceerd, en biedt inmiddels ruim 90.000 vacatures, waarvan het merendeel actuele Nederlandse vacatures. MegaJobs is daarmee de grootste vacaturesite van de Benelux en wellicht van Europa. MegaJobs groeit met vele duizenden vacatures per maand. Werkzoekenden vinden op www.megajobs.nl de grootste verzameling vacatures op het internet, waarvan vele niet te vinden zijn op andere vacaturesites.

MegaJobs-vacatures zijn ook te zien op o.a. Carp, EngineersOnline, Ars Aequi, SalesExpert, De Zaak, Nu-Z, AmiTV, ManagersOnline, Wannahaves.nl, Werksite.nl, Paginanieuws.nl, HRpraktijk.nl en Teletekst.nl, Voorts zijn (naast vele weblogs) meer dan honderd sites via het partner- en webmasterprogramma aangesloten. MegaJobs is sinds eind 2006 samenwerkingspartner van werkdichterbijhuis.nl in de strijd tegen de files.
In 2005 nam MegaJobs mede het initiatief voor de lancering van AmiTV, Nederlands eerste TV-zender rondom het thema werk, loopbaan en opleiding.