Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

11 mei 2007
Energiebesparingsregeling aanstaande maandag open

Maandag gaat de regeling Investeringen op het terrein van energiebesparing (IRE) open. Op basis van wie het eerst komt eerst maalt, is voor energie-extensieve glastuinders in totaal 20 miljoen beschikbaar. Telers moeten er dus snel bij zijn.

In aanmerking voor deze regeling komen een eerste en tweede energiescherm, de klimaatcomputer, temperatuurintegratiesoftware, anti-reflectie gecoat kasdek, de warmtebuffer, de condensor op retour en investeringen voor kleine energieclusters (tussen hooguit twee of drie telers). De subsidie bedraagt 25% van het investeringsbedrag. Telers die voor hun teelt minder dan 25 kuub gas van normale calorische waarde verbruiken per vierkante meter glasoppervlak komen in aanmerking. De telers die daar bovenuit komen kunnen ook IRE aanvragen, maar alleen voor het tweede energiescherm, het gecoate kasdek en de investering in kleine energieclusters.

Eind vorig jaar ging de regeling, die zich vooral richt op relatief eenvoudig te behalen energiewinst op energie-extensieve glastuinbouwbedrijven, ook al een keer open. Van de toen beschikbare 6 miljoen werd maar iets meer dan de helft gebruikt. Omdat telers nu meer tijd hebben om de gesubsidieerde investering te realiseren, verwachten LNV én het bedrijfsleven deze keer meer aanvragen.

Als het budget voor de sluitingsdatum van 25 mei wordt overtekend, geschiedt toekenning van subsidie op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Mocht niet al het geld opgaan, dan zijn LNV en de sector overeengekomen dat het geld dat overblijft wordt gebruikt om de overtekening van de MEI op te vangen.