Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 13 mei 2007

Tweede nominaties VSCD Cabaretprijzen 2006-2007 bekend
Schudden, Ronald Goedemondt en NUHR genomineerd

Schudden en NUHR zijn genomineerd voor de Poelifinario 2006-2007 en Ronald Goedemondt is genomineerd voor de Neerlands Hoop. Dit maakte de voorzitter bekend in 'NCRV's Volgspot op radio 2' na de tweede bijeenkomst van de cabaretprijzenjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Genomineerd voor de Poelifinario:

Schudden: Zout
"Weinig woorden, veel materiaal, absurdistische en fysieke scènes. De vaste ingrediënten bij Emiel de Jong en Noël van Santen. Maar in 'Zout' komt er voor het eerst poëzie bij en krijgen typeringen en situaties een diepere, toneelmatige laag. Niet langer louter grappig, vrijblijvend en op zichzelf staand, maar tragikomisch in de ruimtste zin van het woord: ontroerend en hilarisch en eenduidig" aldus de jury.

NUHR: Natuurlijke selectie
"Niet het genre bepaalt de inhoud, maar de inhoud bepaalt het genre. NUHR barstte met 'Over de top' (Poelifinario 2004) uit de beperkingen van het cabaret en koos voor een toneelmatiger aanpak waarmee de groep al experimenteerde binnen 'De Ploeg'. In 'Natuurlijke selectie' zet die ontwikkeling zich voort. Een felle aanklacht tegen de tijdgeest, verpakt in liedjes, grappen en anekdotes, maar bovenal in een verhaal. Geen toneel, geen cabaret, maar de vruchten van beide genres" aldus de jury.

De Poelifinario wordt toegekend aan de theatermaker(s) met - in de ogen van theaterdirecties, makers en critici - de beste avondvullende voorstelling van het seizoen, spelend in minimaal 10 VSCD-theaters.

Bij de eerste nominatieronde werden reeds genomineerd: Kees Torn en Marc-Marie Huijbregts.

Genomineerd voor de Neerlands Hoop:

Ronald Goedemondt: Ze bestaan echt
"Komisch, origineel, intelligent en veelzijdig. Lovende woorden. Maar was zijn debuut niet wat al te vrijblijvend? De opvolger geeft het antwoord. Ingewikkelde vraagstukken laten zich lastig met woorden aanpakken. En dus komt hij met grappen en anekdotes over wat hij daar als verwarde individualist tegenover kan stellen. Met als resultaat: nog komischer, origineler, intelligenter en veelzijdiger" aldus de jury.
`
De Neerlands Hoop is de prijs voor theatermaker(s) met een opvallend eerste, tweede of derde avondvullend programma, spelend in minimaal 10 VSCD-theaters).

Bij de eerste nominatieronde werd reeds genomineerd: Javier Guzman

Uitreiking
De VSCD Cabaretprijzen worden op zondag 11 november 2007 uitgereikt in de Kleine Komedie, Amsterdam. NCRV's radioprogramma Volgspot zal hier verslag van doen.

Over de prijzen en de jury:
Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentiek en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is.
De VSCD Cabaretjury bestaat uit: Doro Siepel (voorzitter), Jeanne Kers, Peter Voorbraak, Ruud Buurman, Frank Verhallen, Hijlco Span en Jan Gras.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie, foto's of interviews kunt u contact opnemen met Bureau Promotie Podiumkunsten,
Elianne van Diepen: 020-5789200/ elianne@promotiepodiumkunsten.nl.
Kijk ook op: http://www.vscd.nl of voor de speellijsten op http://www.uitburo.nl/.