Gemeente Rotterdam

Op 1 juni a.s. wordt in de Twentestraat (Charlois), een deel van de Prins Alexanderlaan (ter hoogte van metrostation Prins Alexander) en een deel van de Kobelaan (tussen Evenaar en Kobehof, eveneens in Prins Alexander), betaald parkeren ingevoerd. Het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders heeft hiertoe eerder besloten, omdat de vraag naar parkeerplaatsen in deze straten hoger is dan het aanbod.

Betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur, tijdens koopavonden en koopzondagen. Op de overige tijden blijft het parkeren gratis.Enkele parkeerplaatsen in de Twentestraat die nu exclusief voor vergunninghouders bestemd zijn, worden tegelijk met de invoering van betaald parkeren toegevoegd aan het totale aanbod van openbare parkeerplaatsen. In de nieuwe situatie zijn deze plaatsen aan de Twentestraat voor alle automobilisten toegankelijk. Zo wordt maximaal gebruik gemaakt van de schaarse ruimte.

Buurt beter bereikbaar

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder de bewoners, bedrijven en bezoekers.

Na invoering van betaald parkeren neemt de parkeerdruk in een gebied gemiddeld af met 30%. De buurt wordt daarmee voor iedereen beter bereikbaar en prettiger om in te leven.

Tarieven

Bewoners in het gebied parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren voor 8,89 per maand (prijspeil 2007). Ook bedrijven komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een vergunning à 26,67 per maand (prijspeil 2007). Daarnaast is er voor bewoners een bezoekersvergunning, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (soms) creditcard.

Opbrengsten weer geïnvesteerd

De gemeente Rotterdam investeert de opbrengsten uit het betaald parkeren in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeergarages en in betaalgemak.

Bron: Stadstoezicht, 14-05-2007