Nuon
PERSBERICHT
Amsterdam, 14 mei 2007

Bevestiging prijsdalingen medio 2007

Nuon presteert goed in eerste kwartaal

Hoofdpunten:
· Omzet daalt met 4% naar EUR 1.728 miljoen (Q1/2006: EUR 1.808 miljoen);
· Nettowinst stijgt met 55% tot EUR 318 miljoen (Q1/2006: EUR 205 miljoen);
· Exclusief bijzondere posten en fair value mutaties stijgt de nettowinst na belastingen met 64% tot EUR 339 miljoen (Q1/2006: EUR 207 miljoen);

· Kostenbeheersing en ontwikkelingen inkoopmarkt maken prijsdaling mogelijk.

Energieonderneming Nuon heeft over het eerste kwartaal van 2007 sterke resultaten geboekt. Ondanks een 4% lagere omzet is

met EUR 318 miljoen een 55% hogere nettowinst gerealiseerd dan over het eerste kwartaal 2006. Met name de stijging van de marge op de productie van elektriciteit, het terugdringen van de operationele kosten en de opbrengsten uit handelsactiviteiten droegen bij aan het hogere resultaat. De vrije kasstroom over het eerste kwartaal kwam uit op 48 miljoen positief, ten opzichte van een negatieve vrije kasstroom van EUR 211 miljoen vorig jaar.

De daling van de omzet is met name veroorzaakt door een sterke daling van de afzet van gas. Die ontstond omdat de eerste drie maanden van dit jaar relatief warm waren, terwijl het eerste kwartaal van 2006 juist relatief koud was. De omzetdaling door de afname van het gasverbruik werd deels gecompenseerd door een tariefsverhoging als gevolg van toegenomen grondstofprijzen.

De hogere nettowinst is een gevolg van verbeterde resultaten in de reguliere bedrijfsvoering en zijn voor een belangrijk deel tot stand gekomen in het segment Productie & Handel. Daarnaast resulteert de verbetering uit een toename van het volume van en de marge op de eigen productie van elektriciteit en de verhoogde opbrengsten uit handelsactiviteiten. Deze positieve effecten werden verder versterkt door besparingen op de operationele kosten, met name op de kosten van inhuur van personeel.

In reactie op de resultaten zegt voorzitter van de Raad van Bestuur, Ludo van Halderen:

'Nu het afstoten van niet kernactiviteiten nagenoeg is afgerond, staat Nuon klaar om als geïntegreerd energiebedrijf met een sterke focus verder te werken aan de toekomst van een betrouwbare, duurzame en efficiënte energievoorziening in haar kernlanden. We hebben fraaie resultaten geboekt dit eerste kwartaal, mede door een efficiënt functionerend productiepark en succesvolle handelsactiviteiten. We waren andermaal in staat om onze operationele kosten te laten dalen. Met name daardoor, en ofschoon de inkoopmarkten voor grondstoffen volatiel blijven, zal Nuon nog medio dit jaar de energieprijzen verlagen. In dat kader is al een prijsverlaging van gas tussen de 7 en 10% aangekondigd.'

Marktontwikkeling
In de Nederlandse consumentenmarkt is het aantal klanten dat gas en/of elektriciteit afneemt van Nuon in het eerste kwartaal van 2007 door toegenomen concurrentie enigszins gedaald. De geleverde hoeveelheid gas daalde aanzienlijk onder invloed van de weersomstandigheden. In de zakelijke markt is de geleverde hoeveelheid elektriciteit gedaald. In België wierf Nuon in het eerste kwartaal circa 10.000 nieuwe particuliere klanten in Wallonië. De Waalse markt is per 1 januari 2007 geliberaliseerd. Bij een stabiel aantal klanten op de Vlaamse markt leidde dit tot een stijging van het aantal klanten in België. Ook in Duitsland bouwt Nuon verder aan haar positie. In Berlijn zijn ongeveer 12.000 nieuwe klanten toegevoegd aan het klantenbestand.

Netto-omzet
De gerapporteerde netto-omzet over het eerste kwartaal van 2007 is gedaald tot EUR 1.728 miljoen (Q1/2006: EUR 1.808 miljoen). Exclusief bijzondere posten en fair value-mutaties is de nett0-omzet met 3% gedaald tot EUR 1.747 miljoen (Q1/2006: EUR 1.805 miljoen). De netto-omzet elektriciteit is, exclusief bijzondere posten, met 22% gestegen tot EUR 784 miljoen in het eerste kwartaal van 2007 (Q1/2006: EUR 643 miljoen). Deze omzetstijging is vooral gedreven door sterke handelsopbrengsten en prijsstijgingen van elektriciteit in de consumentenmarkt per 1 januari 2007 als gevolg van de gestegen grondstofprijzen. De netto-omzet gas is door het warme weer met 21% gedaald tot EUR 721 miljoen in het eerste kwartaal van 2007 (Q1/2006: EUR 908 miljoen).

Brutomarge
De brutomarge exclusief bijzondere posten steeg met 22% van EUR 625 miljoen in het eerste kwartaal van 2006 tot EUR 763 miljoen in 2007. De brutomarge als percentage van de netto-omzet steeg naar 44% in het eerste kwartaal van 2007. De stijging werd veroorzaakt door de positieve ontwikkeling van de marge op de eigen productie van elektriciteit in het eerste kwartaal en door de toegenomen handelsopbrengsten als gevolg van een goede performance op de markten voor energie commodities.

De brutomarge op gas, warmte en overige producten daalde licht als gevolg van het warme weer in het eerste kwartaal van 2007, afgezet tegen het relatief koude eerste kwartaal van 2006.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal van 2007 bedraagt EUR 422 miljoen (Q1/2006: EUR 294 miljoen). Exclusief bijzondere posten en fair value-mutaties is het bedrijfsresultaat gestegen tot EUR 450 miljoen (Q1/2006: EUR 297 miljoen). Deze stijgingen zijn het gevolg van de verbeterde brutomarge en een daling van de operationele kosten, die met name wordt veroorzaakt door besparingen op de kosten van inhuur van personeel.

Nettoresultaat
Het nettoresultaat van Nuon verbeterde naar EUR 318 miljoen (Q1/2006: EUR 205 miljoen) door een combinatie van een hoger bedrijfsresultaat, lagere financieringslasten en besparingen op de operationele kosten.

Bijzondere posten
In het resultaat na belastingen over het eerste kwartaal van 2007 zijn bijzondere posten begrepen die het resultaat na belastingen voor EUR 21 miljoen negatief hebben beïnvloed (Q1/2006: EUR 2 miljoen negatief). De bijzondere posten hebben betrekking op fair value-mutaties, precariokosten die in het zicht van het verbod op heffing zijn geheven en aanloopkosten voor de bouw van de nieuwe centrale in Eemshaven (Groningen).

Nettoschuldpositie en vrije kasstroom
De nettoschuldpositie aan het eind van het eerste kwartaal was EUR 32 miljoen. De vrije kasstroom is door de verbetering van de operationele kasstroom uitgekomen op EUR 48 miljoen in het eerste kwartaal van 2007, ten opzichte van een negatieve vrije kasstroom van EUR 211 miljoen in het eerste kwartaal van het jaar daarvoor. De stijging van de operationele kasstroom in het eerste kwartaal is het gevolg van de stijging van het resultaat en een positieve ontwikkeling in het werkkapitaal.

Dividend
Op 25 april 2007 heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders het dividendvoorstel 2006 vastgesteld. Een dividend van EUR 325 miljoen zal worden uitgekeerd. Tevens is op verzoek van aandeelhouders door de Raad van Bestuur onder goedkeuring van de Raad van Commissarissen toegezegd dat aan de aandeelhouders het voorstel zal worden gedaan om te besluiten tot het eenmalig uitkeren van een extra dividend van 36 miljoen (5%) ten laste van de vrij uitkeerbare reserves. Over 2005 werd in totaal EUR 322 miljoen aan dividend betaald.

Fusie Essent en Nuon
Op 1 februari 2007 hebben Nuon en Essent een overeenkomst op hoofdlijnen getekend waarin partijen besluiten samen te werken aan een fusie van de geïntegreerde bedrijven. Het fusievoorstel is medio maart voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Er is een separate projectorganisatie opgericht die zich bezig houdt met de inrichting van de nieuwe organisatie. Tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders op 25 april jl. is besloten om in juni nader met de aandeelhouders te overleggen over het fusietraject. De aandeelhouders zullen vervolgens na kennisname van de uitkomsten van de beoordeling van de NMa definitief besluiten over de fusie.

Profiel Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij.

De netto-omzet over 2006 bedroeg EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedroeg 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland en Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.