Gemeente Waalwijk Vereenvoudiging regels evenementenvergunning

Gemeente Waalwijk gaat de procedure van de evenementenvergunning dereguleren. Er zijn voortaan drie categorieën evenementen: meldingsplichtige evenementen, gewone en grote evenementen. Hierdoor daalt het aantal aanvragen met 62 procent. Gevolg voor de gemeente is dat er meer tijd en aandacht is voor grote evenementen. Ook voor bewoners en organisaties is het een positieve verandering. Een buurtbarbecue hoeft bijvoorbeeld voortaan maar een week van tevoren te worden gemeld.

Om een meldingsplicht te kunnen invoeren moet de APV worden aangepast. Hierbij is gekeken naar een zo groot mogelijke lastenverlichting voor inwoners. Voor de grote evenementen is ook een nieuw, uitgebreid formulier gemaakt. Het formulier voor de gewone evenementen is, voor zover mogelijk, vereenvoudigd.

Iedereen kan een aanvraagformulier op de website www.waalwijk.nl invullen. Binnen vijf dagen krijgt de aanvrager te horen of het evenement mag doorgaan. Voorheen was dit acht weken. Wanneer de frontoffice gereed is, wordt de melding direct aan de balie afgehandeld.

Een meldingsplichtig evenement moet natuurlijk nog steeds voldoen aan voorschriften met betrekking tot brandveiligheid, geluid, eindtijden etc. Voor buurt- of straatfeesten (eventueel met barbecue), viering of herdenking, lopend orkest of kleine optocht, Koninginnedagvrijmarkt, fietstoer- of wandeltocht is dus voortaan geen vergunning meer nodig. Wel is een melding vereist. Voor een melding zijn geen leges verschuldigd.

Eind juni beslist gemeenteraad hierover.

Publicatie datum 08-05-2007