AFM wijst op belang informatieverstrekking beleggend publiek

14.05.2007 / 08:58 / Rubriek: Economie / Organisatie: Autoriteit fm

Autoriteit fm

Naar aanleiding van overleg tussen partijen en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en diverse persberichten van vanmorgen, vraagt de AFM aandacht voor het belang van informatieverstrekking aan het publiek en voor het verbod op het selectief verspreiden van niet openbare koersgevoelige informatie.

Vanuit haar wettelijke taak erop toe te zien dat het beleggend publiek gelijktijdig, juist en volledig wordt geïnformeerd over koersgevoelige informatie, heeft de AFM met betrokken partijen in het biedingsproces rond ABN-AMRO contact gehad over openbaarmaking van informatie waarvan naar haar oordeel de vertrouwelijkheid niet langer was gewaarborgd.

De AFM heeft betrokken partijen rond het biedingsproces inzake ABN-AMRO gewezen op de wettelijke verplichting koersgevoelige informatie juist, tijdig en volledig openbaar te maken. Van eventueel uitstel van deze verplichting kan niet langer gebruik gemaakt worden op het moment dat informatie selectief en niet middels een officieel persbericht van betrokken partij(en) bekend wordt. Op het moment dat de vertrouwelijkheid van koersgevoelige informatie niet langer kan worden gewaarborgd, zijn partijen wettelijk verplicht tot onverwijlde openbaarmaking. Dit om handel met voorwetenschap, informatieongelijkheid en mogelijke misleiding van het beleggend publiek en een wanordelijk biedingsproces te voorkomen.

De AFM wijst er bovendien op dat het meedelen van niet-openbare koersgevoelige informatie aan derden, voor zover niet in het kader van bedrijf of beroep, is verboden en een overtreding inhoudt van de Wet marktmisbruik.