Gemeente Pekela


Schriefwedstried in clustervorm levert ruim 100 inzendingen op

Voor het eerst is in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam de Grunneger Schriefwedstried georganiseerd in clustervorm. De drie gemeenten zochten samenwerking omdat de laatste jaren de belangstelling om aan dit evenement deel te nemen fors terugliep. In Pekela werd vorig jaar nog wel iets georganiseerd, maar het aantal inzendingen was zo gering dat jurering achterwege bleef. Geen winnaars dus in 2006.

Die waren er wel in 2007. De openbare bibliotheken vervulden een belangrijke rol in de voorbereiding van de clusterwedstried en ambtelijke medewerkers van genoemde gemeenten vormden het organisatiecomité. De formule bleek aan te slaan want er kwamen 103 inzendingen binnen.

Die waren verdeeld over de categorie volwassenen (38) en jeugd (65). Ook deden er vijf scholen mee, t.w. de Wegwijzer en de Tandem, beiden uit Zuidbroek, de Groen van Prinstererschool uit Nieuwe Pekela, de Viermaster uit Veendam en de Burg. Verkruisenschool uit Muntendam.

De jury onder voorzitterschap van Henry Wierth had er een hele klus aan om alle inzendingen te beoordelen. Tijdens de finale, die in het cultureel centrum in Veendam werd gehouden en waaraan bekende artiesten als Eltje Doddema, Roel Maatjes en Hans van der Lijke hun medewerking verleenden, werden de winnende verhalen en gedichten bekend gemaakt en voorgelezen.

Het winnende gedicht met als titel "oorlogstrauma" kwam uit de pen van Ida Vast-Leutscher. Geke Haarlemmer en Corrie Boin eindigden op resp. de 2e en 3e plaats. Albert Greven won met het verhaal "Loverboy" de eerste prijs in de categorie Verhalen Volwassenen. Alberta van Dijk-Imminga en Liesbeth Eilering waren eveneens succesvol door als nummer 2 en drie te eindigen.

Bij de jeugd waren het leerlingen van de Viermaster, de Wegwijzer en Desiré Schipper die in de prijzen vielen. De winnaars worden genomineerd voor de Provinciale finale. Die vindt plaats op vrijdag 15 juni in de Statenzaal van het provinciehuis in Groningen.