Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Verkeerscontrole

Apeldoorn, 14-05-2007 o De politie Apeldoorn heeft tijdens een grootscheepse verkeerscontrole op 11 mei in Apeldoorn in totaal 115 bekeuringen uitgeschreven.

De controle werd gehouden aan de Burgemeester Roosmale Nepveulaan. Autos werden van de weg doorverwezen naar een grote parkeerplaats, waar ze uitgebreid werden gecontroleerd.

Voorafgaand aan de controle werd een SMS-bericht verstuurd naar alle bewoners binnen het team Noord-West die zich hebben aangesloten bij SMS-alert. Dit systeem is onlangs ingevoerd als proef in het team Noordwest. Inmiddels hebben zich ruim 1700 bewoners aangemeld voor SMS-alert. Ze werden geattendeerd op de controle met daarbij de oproep veilig te rijden. De controle was gericht op verkeersveiligheid. Door bewoners op deze manier hierop te attenderen hoopt de politie dat mensen ook veilig op weg gaan, dat de auto in orde is, ze de gordel om hebben en hun papieren bij zich hebben. Het SMS-bericht ondersteunde daarmee de verkeerscontrole.

Aan de controle werkten ook het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), de Veilig Verkeer Nederland, de ANWB, de Douane en de Inspectie Verkeer en Waterstaat mee. Ook een drugshond werd ingezet.

In totaal werden 893 voertuigen gecontroleerd. Alle bestuurders moesten een blaasproef afleggen, maar niemand had teveel gedronken. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor technische mankementen of het niet in orde zijn van autopapieren. Zo werden boetes uitgeschreven voor lekke uitlaten, foutief geplaatste kentekenplaten, overbeladen of niet goed aangekoppelde aanhangwagens, verlopen APK, verlichting en onvoldoende zicht naar buiten door het beplakken van autoruiten. Drie autos bleken onverzekerd, één bestuurder had een ongeldig rijbewijs en 14 mensen droegen geen gordel.

Er werden ook 14 taxis gecontroleerd. Er werden 7 bekeuringen uitgedeeld en 5 waarschuwingen gegeven. Daarbij ging het om een ongeldige chauffeurspas en een taxi waarvan de APK verlopen was. Andere overtredingen waren o.a. het niet invullen van een weekstaat die verplicht in de taxi aanwezig moet zijn.

De Vreemdelingenpolitie controleerde 36 vreemdelingen. Eén persoon werd staandegehouden op grond van de Vreemdelingenwet omdat zij op dat moment onvoldoende kon aantonen op welke titel ze in ons land verbleef.

De ANWB repareerde op verzoek van de eigenaren 20 autos, o.a. verlichting en technische mankementen.