Ingezonden persbericht


Ab Harrewijnprijs voor solidariteit met vrouwen zonder verblijfsvergunning

Amsterdam, 14 mei 2007 - Zondag ontving de Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning (SVZV) de Ab Harrewijnprijs. Deze prijs, ter nagedachtenis aan dominee en politicus Ab Harrewijn, wordt jaarlijks uitgereikt aan initiatieven die zich inzetten voor achtergestelden in de samenleving. De Steungroep is erg blij met de prijs. Zij ziet de uitreiking als een steunbetuiging aan actief verzet tegen het huidige migratiebeleid. Daarnaast spreekt er waardering uit voor de directe ondersteuning van mensen zonder papieren die in Nederland een rechtenloos bestaan leiden.

De Steungroep draagt deze prijs op aan alle vrouwen, mannen en kinderen zonder papieren die zich, ondanks het steeds repressievere beleid, staande weten te houden. Zij vindt dat iedereen het recht heeft zich waar ook ter wereld, naar eigen keuze en in veiligheid, te vestigen. In de praktijk leiden mensen zonder papieren vaak een onzichtbaar bestaan in de marges van de maatschappij. Zij worden uitgesloten van basisvoorzieningen en hun fundamentele rechten worden geschonden.

Op het wekelijkse inloopspreekuur van SVZV komen vrouwen die de toegang tot gezondheidszorg wordt geweigerd, die geen onderdak hebben voor zichzelf en hun kinderen, en die het onmogelijk wordt gemaakt op een menswaardige manier in hun levensonderhoud te voorzien. Het vrijwilligerscollectief probeert onder andere door persoonlijke begeleiding de zelfredzaamheid van deze vrouwen te vergroten.

De Steungroep beschouwt de prijs ook als blijk van erkenning voor alle andere groepen die solidair zijn met migranten zonder papieren: geen mens is illegaal.

Het juryrapport zegt over SVZV: "De Steungroep ontfermt zich over vrouwen die zich om wat voor redenen ook, zonder verblijfsvergunning in Nederland bevinden. Het politieke klimaat neigt ertoe hen aan hun lot over te laten, zelfs vijandig te bejegenen, omdat 'ze immers zelf hierheen gekomen zijn'. Terwijl het vaak genoeg gaat om slachtoffers van vrouwenhandel of vrouwen die huiselijk geweld ontvluchten. De Steungroep biedt echter evengoed hulp aan vrouwen die om sociaal-economische redenen hier zijn gekomen.
De jury waardeert de combinatie van principiële stellingname - iedereen heeft recht op bepaalde basisvoorzieningen ongeacht haar documenten - met praktische hulp, van assistentie bij het invullen van formulieren tot het vinden van onderkomen. Dat de vrijwilligers van de Steungroep dit uitgebreide initiatief nu al meer dan tien jaar volhouden is des te meer bewonderenswaardig."

Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning
http://www.svzv.nl


---