Actie op RuG tegen graaien door bestuurders

14.05.2007 / 08:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rood

Rood

De SP en haar jongerenorganisatie ROOD voeren maandag om 14:00 uur actie tegen de voorgenomen salarisverhoging van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Op het Academieplein zullen mensen in toga's geld van de Academie naar het Harmoniecomplex vervoeren. Donderdag werd bekend dat het universiteitsbestuur zichzelf een salarisverhoging van 20 à 30% toekent. De actievoerders vinden dat onacceptabel, ook gezien de tekorten elders binnen de universiteit.

De verhoging gaat in tegen de Balkenendenorm, het uitgangspunt dat bestuurders in de (semi-)publieke sector niet meer verdienen dan de minister-president. 'Maar dat de salarisverhoging met terugwerkende kracht ook voor afgelopen jaar geldt, maakt het graaien in het kwadraat,' aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil de, nu nog vrijwillige, Balkenendenorm verplicht te stellen.

De actievoerders brengen tijdens hun actie symbolisch een hoop (chocolade)geld richting de Letterenfaculteit. 'Het is jammer dat we geen echt geld kunnen brengen, want Letteren kan die bonus beter gebruiken dan het bestuur,' zegt Van Dijk. De Letterenfaculteit zit al een paar jaar in financiële moeilijkheden, wat in 2005 nog tot een vacaturestop leidde.

Meer informatie: Niels Jongerius, 06-12780454