Vereniging Milieudefensie
Persbericht

Tweede Kamer-leden krijgen Loesje-koffiebeker van Milieudefensie

'En dan nu een generaal pardon voor de dieren'

Amsterdam, 14 mei 2007 ­ Vandaag hebben alle 150 leden van de Tweede Kamer een Loeje-mok gekregen van Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA). De organisaties hebben samen met Loesje een tiental prikkelende statements geformuleerd , naar aanleiding van het burgerinitiatief Stop fout vlees. Als aandenken aan dit eerste burgerinitiatief in de parlementaire geschiedenis ontvangen de kamerleden een koffiebeker met een van deze teksten. De Kamer zal het ingediende voorstel nog voor het zomerreces behandelen.

Het burgerinitiatief is ondertekend door ruim 100.000 mensen. Zij vragen de Tweede Kamer om te kiezen voor een veehouderij die boeren weer toekomst geeft. Een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van het Amazonewoud. Plannen voor verbetering van de veehouderij worden volgens onderzoek van NIPO gesteund door 75% van de Nederlanders.

Het burgerinitiatief is uitgewerkt in het plan 'Boeren met toekomst'. Doorrekeningen van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) tonen aan dat de door Milieudefensie voorgestelde omschakeling naar een kleinschaliger veehouderij óók goed uitpakt voor de Nederlandse boeren.

Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'Het burgerinitiatief is door de kamer ingesteld als middel om de kloof tussen burger en politiek te dichten. We hopen en verwachten dan ook dat een open discussie mogelijk is. Dit burgerinitiatief biedt de Tweede Kamer de historische kans om de bakens te verzetten.'

Alle Loesje teksten op de rij:


Bio-industrie / ik pik het niet langer / de kip van Loesje


Politici met ballen / die kunnen de varkens ook wel gebruiken / Loesje


Vrije markt / ik heb liever vrije uitloop / het varkentje van Loesje


Kip / het meest gemartelde stukje vlees / Loesje


Varkensflat / als varkens gestapeld moesten worden, dan waren ze
wel vierkant / Loesje


Willen alle diervriendelijke politici nu even kwispelen / Loesje


En dan nu een generaal pardon voor de dieren / Loesje


Varkensflat / de problemen stapelen zich op / Loesje


Bio-industrie / wij zitten mooi met de sojabrokken / Loesje


Eerlijk vlees knalt niet per kilo / Loesje

Foto's (hoge resolutie en rechtenvrij) van de mokken zijn te downloaden via:

http://www.milieudefensie.nl/loesjemokken