Ingezonden persbericht

Huis niet kwijt? Voor 20 mei reageren!
JOVD tegen verplichte orgaandonatie

Den Haag, 14 mei 2007 -
In reactie op het persbericht van Groenlinks over Orgaandonatie het volgende.
GroenLinks zal komende dinsdag minister Klink vragen over te stappen op het Geen Bezwaarsysteem. Iedere Nederlander is dan automatisch donor, tenzij men daar bezwaar tegen maakt. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) vindt dit niet kunnen; er is ook een tekort op de woningmarkt. Ben je dus automatisch je huis kwijt aan het collectief als je voor 20 mei geen bezwaar maakt?

De JOVD is van mening dat er individuele vrijheid hoort te bestaan, waarin de staat niet hoort te treden. Hoe belangrijk orgaandonatie ook is, vaak zelfs van levensbelang, de overheid is niet degene die over je misschien wel meest persoonlijke bezit, je lichamelijke integriteit, behoort te beschikken. Niemand moet verplicht worden een deel van zijn lichaam te verkopen, doneren of wat dan ook; dit is ethisch en moreel zeer verwerpelijk.

Een betere manier om orgaandonatie te stimuleren is veelvuldige voorlichting en aandacht; op tv maar ook bijvoorbeeld op middelbare scholen. Ook is het goed om iedereen op straffe van een boete of op laste van een dwangsom te verplichten een donorformulier in te vullen, waarin je een keuze moet maken. Die keuze kan, voor de duidelijkheid, ja én nee zijn, en een aantal tussenvormen.

Wat is de volgende socialistische/leninistische actie? Al het bezit collectiveren? Alleen de staat erft bij geen bezwaar?

Overigens heeft het voltallige JOVD hoofdbestuur het donorformulier ingevuld.

* * *



Ingezonden persbericht