Rekenkamer Zaanstad wint NVRR Goudvink 2006

EMBARGO TOT 12 MEI 2007 16:00 uur

AMERSFOORT, 20070512 -- De jury van de NVRR Goudvink 2006 heeft uit de 37 ontvangen inzendingen het rapport van de rekenkamer Zaanstad gekozen als het beste rekenkameronderzoek van 2006. De prijswinnaar werd bekend gemaakt tijdens het NVRR jaarcongres op 12 mei in Amersfoort (zie ook www.nvrr.nl)


De jury noemt onderwerpkeuze, analyse en aanbevelingen als sterke punten van het Zaanse rapport.
Vraagstelling
De actualiteit van het onderwerp spreekt de jury zeer aan. De vraagstelling biedt raadsleden inzicht in de complexe WSW-organisatie, en is daarmee ook relevant voor andere gemeenteraden in Nederland. De jury vindt het te prijzen dat de Rekenkamer Zaanstad niet alleen onderzocht heeft of de gemeenschappelijke regeling goed wordt uitgevoerd, maar dat ook de inhoud van deze regeling zélf onderwerp van onderzoek is geweest. Het beleidsterrein werd niet eerder zo grondig door een lokale rekenkamer onderzocht.
Analyse
De analyse viel op omdat op deze op drie verschillende niveaus wordt uitgevoerd. Er wordt inzicht gegeven in de mate van doelbereiking; de lezer krijgt een indruk van de financiële situatie van het bedrijf en van de kwaliteit van de jaarstukken; en goed zichtbaar gemaakt wordt wat er schort aan de aansturing van het werkvoorzieningschap, onder meer door de gemeente.
Aanbevelingen
De aanbevelingen van het rapport zijn concreet en sluiten goed aan bij de conclusies. De jury vindt de adressering van de aanbevelingen een pluspunt; er zijn zowel aanbevelingen voor het College van B&W, voor de gemeenteraad als voor het algemeen bestuur van de organisatie Baanstede.

De jury prijst de Rekenkamer Zaanstad uitdrukkelijk omdat ze erin geslaagd is een aansprekend rapport te schrijven over een actueel onderwerp, waar de gemeenteraad van Zaanstad daadwerkelijk mee aan de slag kan.
Genomineerd waren verder:
* Algemene Rekenkamer: Afstemming in de zorg (tweede prijs)
* Randstedelijke Rekenkamer: Kennis van eigen kunnen: Provincie Flevoland (eervolle vermelding)
* Rekenkamer Utrecht: Maak werk van de bijstand (eervolle vermelding)
* Rekenkamercommissie Den Haag: Sturen op verkeersveiligheid (eervolle vermelding)
De jury bestond uit Klaas de Vries (oud-lid Tweede Kamer, oud-minister van BZK, vz), Michiel Herweijer (hoogleraar Bestuurskunde, RUG) en Astrid van der Werff (voorheen Staatscourant, nu Price Waterhouse Coopers). De jury heeft de rapporten onder meer beoordeeld op de gekozen onderzoeksaanpak, de bruikbaarheid van aanbevelingen en de leesbaarheid van het rapport.
De NVRR Goudvink is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van
Rekenkamers & Rekenkamercommissies en werd voor de derde keer uitgereikt.