Oranje Fonds ondersteunt actieve maatjes


07.03.2007 / 11:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oranje fonds

Oranje fonds

Oranje Fonds ondersteunt actieve maatjes

Bunnik, 7 maart 2006.

De komende jaren investeert het Oranje Fonds, het grootste nationale fonds op sociaal gebied, 16 miljoen euro in maatjesprojecten. In dit kader start het uitwisselingsprogramma De Beste Maatjes en wordt er een speciaal stimuleringstraject voor jongeren gerealiseerd. Op 15 mei a.s. worden de Appeltjes van Oranje voor 'De Beste Maatjes'door de Prins van Oranje op Paleis Noordeinde uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan uitmuntende initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie.

Het Oranje Fonds staat voor een betrokken en sociale samenleving. De komende jaren schenkt het Oranje Fonds bijzondere aandacht aan 'maatjesprojecten'. Dit is een verzamelnaam voor alle projecten waarbij een vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld wordt aan een deelnemer en gedurende enige tijd als coach, mentor of maatje optreedt. In een recent advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) wordt het realiseren van wederzijdse hulprelaties gezien als belangrijkste doel van 'sociale-binding'. Idealiter worden zo'n 500.000 kansarme inwoners van Nederland gekoppeld aan een mentor, zo adviseren wetenschappers. In de afgelopen 10 jaar heeft het Oranje Fonds regelmatig geïnvesteerd in 'maatjesprojecten'. Om verbondenheid in de samenleving te versterken stelt het Oranje Fonds de komende vier jaar 16 miljoen euro beschikbaar.

Onder de titel De Beste Maatjes start het Oranje Fonds een uitwisselingsprogramma waardoor organisaties elkaar van kennis, ideeën en ervaringen voorzien. Onderdelen hierin zijn: 'Een kijkje bij de buren', regionale kennisdagen en een centrale databank (hierin zitten gegevens van maatjesprojecten waar 'nieuwe' vrijwilligers naar worden verwezen voor een project bij hen in de buurt). Ook werkt het Oranje Fonds aan een speciaal stimuleringstraject voor jongeren, dat later dit jaar van start gaat. Op 15 mei a.s. worden de Appeltjes van Oranje voor 'De Beste Maatjes' door de Prins van Oranje op Paleis Noordeinde uitgereikt.

Maatjesprojecten worden uitgenodigd om zich bij het Oranje Fonds voor deelname aan het uitwisselingsprogramma aan te melden via www.oranjefonds.nl/maatjes.