Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 3 mei 2007

Chemietopman Peter Elverding verzorgt Frank Sweens-lezing 2007

Bestuursvoorzitter DSM spreekt over 30 jaar sociaal-economische ontwikkelingen

Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, verzorgt op dinsdag 15 mei in Tilburg de Frank Sweens-lezing met de titel: Alles is veranderd, de rest is hetzelfde gebleven: 30 jaar sociaal-economische ontwikkelingen in Nederland. De Frank Sweens-lezing wordt georganiseerd door de Universiteit van Tilburg, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW en het Katholiek Netwerk.

Vroeger was een onderneming allereerst werkverschaffer, nu gaat het om de reactie van de beurs of hoeveel er door de top verdiend is. De maatschappij is veranderd, daar is geen ontkennen aan, zegt Peter Elverding in een interview met het ledenmagazine van BZW. Maar voor Elverding zouden bedrijven nog altijd moeten verbinden en sociaal-maatschappelijke taken vervullen. Deze insteek staat niet alleen centraal in zijn werk, maar ook in de Frank Sweens-lezing over 30 jaar sociaal-economische ontwikkelingen in Nederland. "Je kunt werknemers niet zomaar als zakjes meel verkopen", aldus Elverding.

Peter Elverding vertrok op 1 mei als voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM om met pensioen te gaan, maar zal enkele commissariaten blijven bekleden en lid blijven van de de Raad van Toezicht Transnationale Universiteit Limburg. Zijn carrirèe begon in 1973 toen hij na zijn studie Nederlands Recht actief werd in de gezondheidszorg. Hij trad vervolgens in 1975 in dienst bij Akzo Chemie Nederland, in 1979 bij De Bijenkorf BV, en in 1985 bij DSM. Hij vervulde bij DSM diverse directiefuncties. Voordat hij toetrad tot de Raad van Bestuur in 1995 was hij directeur Concernstaf Personeel en Organisatie. Van 1 juli 1999 tot 1 mei 2007 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur. Peter Elverding is vice-voorzitter Raad van Commissarissen De Nederlandsche Bank NV, lid Raad van Commissarissen Océ NV, voorzitter Raad van Toezicht Universiteit Maastricht en lid Raad van Toezicht Transnationale Universiteit Limburg.

Frank Sweens
De Frank Sweens-lezing wordt tweejaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan drs. Frank Sweens. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW, de Universiteit van Tilburg en het Katholiek Netwerk nodigen een spreker uit met een verantwoordelijke post in het sociaal-economisch leven, voor wie het christelijk-sociale denken een inspiratiebron vormt. Drs. Frank Sweens, in 1934 in Udenhout geboren, was op een breed veld actief in het maatschappelijk leven. Hij was onder meer lid van Raad van Bestuur van DAF NV en bestuurlijk actief in verschillende werkgeversorganisaties, zoals het NCW, het VNO en de FME. Hij overleed op 18 februari 1989.

Noot voor de pers
De Frank Sweens-lezing vindt plaats op dinsdag 15 mei om 15.30 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Journalisten worden van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen. Gelieve u daarvoor aan te melden bij Loes Artz (BZW), tel. 013 594 4345, e-mail artz@bzw.nl. De tekst van de lezing is op 15 mei beschikbaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij Corine Schouten, persvoorlichter Universiteit van Tilburg, c.h.schouten@uvt.nl / tel. 013 - 466 2993, of bij Eugène Princée, persvoorlichter BZW, princee@bzw.nl / 013 - 594 4367.

UvT Persbericht