Openbaar Ministerie

Strafeis cocaïnekoeriers Schiphol terug naar standaard

14 mei 2007

De richtlijn Opiumwet, hard drugs wordt vanaf 15 mei 2007 weer van kracht op Schiphol. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie vanaf die datum weer reguliere straffen zal eisen tegen cocaïnekoeriers die op Schiphol worden aangehouden. Er komt met ingang van 15 mei een einde aan de uitzonderingssituatie op Schiphol zoals die sinds 2002 gold.

Aanleiding hiervoor is het feit dat al geruime tijd sprake is van een beheersbare situatie rondom de cocaïnekoeriers op Schiphol. Het College van procureurs-generaal ziet daarom geen grond meer voor een afwijkend - beduidend milder - strafvorderingsbeleid voor cocaïnekoeriers die op Schiphol worden aangehouden.

Gedurende de uitzonderingssituatie stonden koeriers met maximaal 1,5 kilo cocaïne (en zonder recidive) terecht voor de politierechter, die maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan opleggen. Vanaf 15 mei aanstaande staan, volgens de landelijke richtlijn, koeriers die 200 gram cocaïne of meer het land binnensmokkelen via Schiphol, net als de smokkelaar elders in het land, in beginsel terecht voor de meervoudige kamer. In die zaken wordt dan in de regel meer dan 1 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Begin 2000 was de invoer van cocaïne via Schiphol door drugskoeriers (veelal bolletjesslikkers) uit Zuid-Amerika, de Nederlandse Antillen en Aruba zo omvangrijk dat er bijzondere maatregelen moesten worden getroffen, waarbij een onorthodoxe aanpak onvermijdelijk was. De getroffen maatregelen, waaronder het uitvoeren van een zeer groot aantal 100%-controles, hebben ertoe geleid dat de grote stroom koeriers die via Schiphol cocaïne probeert in te voeren aanzienlijk is afgenomen. De 100%-controles blijven ook na 15 mei plaatsvinden.

De tijdelijke noodmaatregel om cocaïnekoeriers - onder voorwaarden - heen te zenden zonder dagvaarding kon al eerder worden beëindigd. Al sinds 1 januari 2006 worden alle op Schiphol aangehouden cocaïnekoeriers weer vervolgd.

Werden bij de 100%-controles in 2004 nog 3500 drugskoeriers op Schiphol aangehouden, van wie 2400 bolletjesslikkers, in 2005 ging het om 2100 koeriers van wie 1600 slikkers. In 2006 betrof het 860 koeriers van wie 600 slikkers.