Intensieve samenwerking BredeSchool en kinderopvang

dinsdag 15 mei 2007

Kinderopvangorganisatie SKOS en de brede interconfessionele basisschool De Ark in Haarlem vervullen met hun intensieve samenwerking een voorbeeldfunctie. Zij stemmen hun pedagogisch beleid op elkaar af en maken gebruik van dezelfde ruimten in de school. Daardoor kunnen de leerlingen in een eenduidig en veilig klimaat spelen en leren.

Het verloop van de samenwerking is te volgen op een speciale website. Dat is interessant voor scholen en opvangorganisaties die hun aanpak op elkaar willen afstemmen. Voor kinderen levert zon werkwijze veel voordelen op. Er wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met het dagritme van kinderen. Regels en omgangsvormen op school en de kinderopvang zijn op elkaar afgestemd. Bovendien kunnen kinderen overdag op dezelfde locatie blijven. De betrokken organisaties moeten wel goede afspraken maken over het pedagogisch beleid en het delen van beschikbare ruimten in het gebouw. Het samenwerkingsproces is op de website te volgen aan de hand van plannen, werkdocumenten en ervaringen.

Veel scholen en kinderopvangorganisaties werken op dit moment samen. Dit is het gevolg van de wetswijziging naar aanleiding van de motie Van Aartsen-Bos uit 2005. Vergaande samenwerking is niet verplicht. Scholen kunnen volstaan met een verwijzing naar een kinderopvangorganisatie waarmee zij een relatie hebben (de zogenaamde makelaarsfunctie). Scholen die meer willen, zoals inhoudelijke samenwerking of het delen van ruimten, kunnen ideeën opdoen op de site.

Het project Samen goed voor kinderen wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SWZ met de Subsidieregeling Kinderopvang. Vanuit deze regeling zijn middelen ter beschikking gesteld om de inhoudelijke samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang te verstevigen. Het is de opdracht van dit Haarlemse project om de opgedane kennis en ervaringen beschikbaar te stellen aan anderen.

Klik hier om direct naar de website Samen goed voor kinderen te gaan.