Senternovem


15-05-2007 | Kijk mij nou!

Nieuw projectenboek Milieu & Technologie over innoveren met oog voor het milieu

Ter inspiratie en om de opgedane kennis uit gesubsidieerde projecten te verspreiden heeft het programma Milieu & Technologie eind april 2007 een projectenboek uitgebracht. Twintig MKB-ers laten zien dat het mogelijk is om te innoveren op een manier waarvan zowel bedrijf, werknemers als het milieu profiteren

De bedrijven zijn afkomstig uit o.a. de chemische, grafische, kunststof, metaal, papier en voedingsmiddelenindustrie en hebben subsidie gekregen van het programma Milieu & Technologie van SenterNovem voor het uitvoeren van technisch of marktgericht onderzoek op het terrein van duurzame innovatie.

Uit deze twintig voorbeelden blijkt dat deze bedrijven daar op meerdere manieren profijt van hebben: goed voor het bedrijf, goed voor het milieu en goed voor je mensen. Eldim (metaalindustrie) investeerde in economisch moeilijke tijden in een nieuw regeneratiesysteem voor afvalzuur. Het milieu is daar direct bij gebaat en binnen 4,5 jaar gaat het bedrijf er geld mee besparen. Voor Eurotech (gieterij) was innovatie de enige manier om als bedrijf te overleven. Door een geautomatiseerde zandvormlijn voor natuurzand te ontwikkelen bleven zij de concurrentie voor. Bovendien kan natuurzand veel vaker hergebruikt worden, wat milieuwinst oplevert. Maar ook voor de arbo-omstandigheden is duurzame innovatie gunstig, getuige de ervaringen van Latexfalt (chemie) met bitumen voor asfalt zonder oplosmiddelen en de successen die Alpomat (kunststofindustrie) boekte bij het terugdringen van de styreenemissie bij de polyesterproductie.

Naast de technische ontwikkeling van duurzame innovaties komen in het projectenboek ook marktgerichte projecten aan bod, waarin ondernemers belemmeringen en kansen voor de marktintroductie van hun duurzame innovatie onderzochten. Met de kennis uit die onderzoeken kunnen zij hun product of proces succesvoller in de markt zetten. En daar is het milieu ook weer bij gebaat.

Het projectenboek is gratis te bestellen
bij publicatiecentrum@senternovem.nl o.v.v. publicatiecode 3MT 07.02.

Wilt u ook subsidie van het programma Milieu & Technologie? Dien dan uw projectvoorstel uiterlijk 3 oktober in, maar liever eerder vanwege het risico dat het geld voor die tijd al op is. Meer informatie: www.senternovem.nl/milieutechnologie.