Gemeente Putten

LCO start nieuw project in Kenia (14-05-2007)
---

Putten, 14 mei 2007

Vanaf begin dit jaar is LCO (het Lokaal Comité
Ontwikkelingssamenwerking) betrokken bij een scholenproject in het dorpje Mago in Kenia.

Het kan goed zijn dat deze naam bekend voorkomt. Afgelopen juli is hier namelijk een groep van 30 jonge Puttenaren geweest en zij hebben drie weken in het buurdorp meegeholpen met de bouw van een basisschool.

In Mago is 3 jaar geleden een technische school opgestart. Dit is een project van een aantal Puttenaren waaronder Cornelis Klomp, lid van LCO. De school is nu 2 jaar werkzaam en begint goed te lopen. Het doel van de school is om de arme en vaak kansloze jongeren een mogelijkheid te bieden een praktisch vak te leren, zodat ze uiteindelijk zelf hun brood kunnen verdienen.

Het Puttens echtpaar Anne en Steven Bos is op dit moment in Kenia aanwezig om de werkzaamheden te organiseren en te ondersteunen.

Afgelopen jaar hebben de eerste studenten examen gedaan in de vakken metselen, timmeren, autotechniek en naaien. Deze studenten zijn allemaal voor hun examen geslaagd en velen hebben al werk gevonden of zijn een eigen bedrijfje begonnen. Naast deze opleidingen vinden er nog computercursussen plaats die ook erg populair zijn en gelijk wat geld opleveren voor de school.

Begin juli gaat er een nieuwe opleiding van start, namelijk hotelmanagement en catering. Hoewel deze streek (nog) niet erg toeristisch is, zijn we van mening dat het toerisme in Kenia zeker de toekomst heeft. Ook zijn er plannen om in de nabije toekomst een landbouwopleiding te starten en daarbij een link te leggen naar het kweken van Tilapia.

Het dorp Mago ligt in het Vihiga district in het westen van Kenia vlak bij de stad Kisumu aan het Victoriameer. De meeste mensen in dit gebied hebben een klein stukje landbouwgrond, waarop ze proberen hun eigen eten te verbouwen. Het gaat dan voornamelijk om maïs, bananen en wat groente. Daarnaast zijn er wat theeplantages aanwezig die bestemd zijn voor productie. In het gebied heerst een grote armoede en werkloosheid. Daarnaast zijn aids, malaria en tyfus zeer grote problemen op het gebied van gezondheid; het sterftecijfer ligt er dan ook erg hoog. Veel kinderen hebben één of beide ouders verloren en worden daardoor vaak door andere familie opgevangen.

Naast werkzaamheden voor de technische school zijn er een aantal kleine projecten waar steun nodig is.

Een van de projecten is een voedselprogramma. Met dit programma worden twee basisscholen in de buurt (waaronder de school gebouwd door de eerdergenoemde groep Puttenaren) ondersteund door middel van het verschaffen van een maaltijd aan de wezen, halfwezen en allerarmsten. Elke dag wordt de lunch verstrekt van maïs en bonen. Voor veel kinderen is dit de enige maaltijd die ze krijgen op een dag. Door dit project zijn de kinderen al merkbaar vrolijker geworden en kunnen ze zich beter concentreren in de klas.

Verder wordt er regelmatig individuele hulp op het gebied van gezondheid en educatie gegeven. In veruit de meeste gevallen gaat het hierbij om kinderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het verschaffen van medicatie voor kinderen met epilepsie, het helpen met schoolgeld voor speciaal onderwijs, verzorgen van wonden, aanschaffen van een gehoorapparaat en betalen van ziekenhuisbezoeken.

Voor zowel het voedselproject als de individuele hulp is geld nodig. Inwoners die het LCO willen helpen, kunnen zich o.a. opgeven als collectant voor de collecte in de periode 2 tot en met 7 juli 2007.

Het correspondentieadres is:

LCO,

p/a gemeente Putten, afdeling BPO,

mevrouw J.P.A. Beijnen-Verbeek,

Postbus 400, 3880 AK Putten,

Telefoon 0341-359662

Bankrekeningnummer: 3542.96.000