Gemeente Putten

Rapport gezamenlijke rekenkamercommissies over gemeentelijk subsidiebeleid (14-05-2007)

---

Putten, 14 mei 2007

De rekenkamercommissies van Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten hebben het eerste onderzoeksrapport uitgebracht. De commissies hebben het gemeentelijke subsidiebeleid onderzocht, in het bijzonder de subsidies voor het ouderenwerk. Met het onderzoek hebben de gezamenlijke commissies beoogd de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het subsidiebeleid in kaart te brengen.

De algemene conclusie van de commissies is dat de resultaten van subsidies voor het ouderenwerk redelijk tot goed zijn. Hoewel de commissies op onderdelen kritisch zijn over beleidsformulering en
-uitvoering, is in algemene zin duidelijk waarom het ouderwerk wordt gesubsidieerd: het bijdragen aan de zelfredzaamheid van ouderen. Als gekeken wordt naar wat de instellingen met de subsidie doen, conclu­ deren de commissies dat de activiteiten redelijkerwijs bijdragen aan het bereiken van de gemeentelijke doelen.

Het onderzoek omvat twee documenten. Het ene document bevat de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissies, het andere document is het onderzoeksverslag van het bureau dat het onderzoek in opdracht van de gezamenlijke commissies heeft uitgevoerd.

Het onderzoek is uitgevoerd in drie fasen. In de eerste fase is het beleid van de gemeenten op het gebied van het ouderenbeleid en jongerenbeleid geanalyseerd. In de tweede fase is de beleidscyclus in het subsidiebeleid onderzocht, voor zover het gaat om subsidies die betrekking hebben op het ouderenwerk. In fase drie heeft verdieping in het onderzoek plaatsgevonden, waarbij is ingezoomd op het ouderenwerk.

Het onderzoeksrapport bevat een zogeheten benchmark, waarin de beschikbare indicaties over de doeltreffendheid van het ouderenwerk van de vier gemeenten zo goed mogelijk naast elkaar zijn gezet.

Het rapport is inmiddels aan de raden van de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten aangeboden.

* Conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissies
* Onderzoeksverslag:

- Inleiding en onderzoeksopzet

- Rapportage Elburg

- Rapportage Nunspeet

- Rapportage Oldebroek

- Rapportage Putten

- Benchmark Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten
- Bijlagen