VVD


15-5-2007

VVD luidt noodklok wachtlijsten jeugdzorg

VVD-woordvoerder Verdonk luidt wederom de noodklok ten aanzien van de weer toenemende wachtlijsten in de jeugdzorg.

Hoewel het nieuwe kabinet in het Regeerakkoord aangaf dat de wachtlijsten zouden worden opgelost, blijkt uit een inventarisatie van de MOgroep, een ondernemersorganisatie voor o.a. de jeugdzorg, dat het aantal kinderen dat wacht op hulp dit jaar weer schrikbarend is toegenomen.

Verdonk: "Het probleem is voor het kabinet kennelijk opgelost als een eerste contact met hulpverlening heeft plaatsgevonden, maar zo werkt het natuurlijk niet."
De praktijk leert dat na een eerste intakegesprek tijdenlang niets gebeurt, omdat instellingen de toestroom niet aankunnen. Ook Bureaus Jeugdzorg en Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) bezwijken onder de toenemende vraag.

De VVD vindt het hoog tijd dat de nieuwe minister voor Jeugd en Gezin na 100 dagen rondrijden en praten nu een vuist maakt en snel met concrete maatregelen en het bijbehorende financiële plaatje komt. Rouvoet zei immers "ambitieus" te zijn en het "ambitieuze regeerakkoord" te willen uitvoeren.

Verdonk hoopt dat Rouvoet voldoende slagkracht heeft om de problemen aan te pakken. Zij deelt de bezorgdheid van oud-commissaris jeugd- en jongerenbeleid Steven van Eijck ten aanzien van de versnipperdheid van het jeugdbeleid en vreest dat Rouvoet in de huidige constellatie onvoldoende bevoegdheden heeft om snel en daadkrachtig op te kunnen treden.
Verdonk, binnen de VVD zelf over de volle breedte woordvoerder `jeugd van 0 tot 18 jaar': "Zo lang er 7 ministers over jeugd gaan zal die ontkokering blijven bestaan. De enige manier om dit op te lossen is door de verantwoordelijkheid voor alle facetten van het jeugdbeleid bij één minister te leggen."