BOVAG en RAI: kilometerprijs hard nodig voor beteugeling files


15.05.2007 / 10:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bovag rai vereniging

Bovag rai vereniging

BOVAG en RAI Vereniging:
Kilometerbeprijzing hard nodig voor beteugeling files

BOVAG en RAI Vereniging verwijzen de bewering in het 'gespreksverslag' van VROM, als zou 'rekening rijden' niet helpen tegen de files, regelrecht naar de prullenbak. 'Allereerst mag de inhoud van dit verslag niet serieus worden genomen. De cijfers kloppen niet en de visie op de toekomst heeft een veel te grote bandbreedte', zegt Koos Burgman namens beide organisaties. 'Kilometerbeprijzing is een belangrijk hulpmiddel bij het beteugelen van de files. Bovendien is het een veel eerlijker systeem van belasting heffen.'

Uit een doorrekening van de voorstellen voor kilometerbeprijzing blijkt dat het systeem in
2020 leidt tot 40 procent reductie van de files ten opzichte van de variant 'niets doen'. Deze filereductie wordt bereikt door een afname van de autokilometers met 10 tot 12 procent.
Anders betalen voor mobiliteit ofwel kilometerbeprijzing heeft dus wel degelijk een positieve uitwerking op het gebruik van de weg in de spitsuren. Het grote voordeel van de invoering van kilometerbeprijzing is vooral dat de automobilist gaat betalen naar gebruik van de weg en dat daarmee de kosten eerlijker worden verdeeld. Wie veel rijdt betaalt meer, wie weinig rijdt en buiten filegebieden en -tijden, aanzienlijk minder. Onderdeel van het systeem is dat de Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) en de Motorrijtuigenbelasting afgeschaft worden. En dat maakt de aanschaf van auto's en motorfietsen veel goedkoper.
BOVAG en RAI verwachten daardoor een verjonging van het park, hetgeen weer een positief effect zal hebben op brandstofverbruik en milieubelasting.

EINDE BERICHT