Provincie Utrecht

`ROMAN': ontdekkingstocht naar Romeins verleden

Kunstproject `ROMAN': ontdekkingstocht naar Romeins verleden

12-5-2007 -

Van mei tot en met september in boomgaard bij Fort Vechten

De provincie Utrecht wil het erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar maken voor publiek, dat geldt zeker ook voor de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Deze zomer is op de plek van het Romeinse legerkamp Fectio, in de boomgaard direct naast het waterliniefort Vechten in Bunnik, een kunstproject te bezichtigen dat het rijke Romeinse verleden doet herleven. Het kunstproject `ROMAN' is geopend in de weekeinden van 26 mei t/m 30 september. Het is de eerste keer dat het terrein wordt opengesteld voor publiek.

Ontdekkingstocht met objecten en verhalen

`ROMAN' is een persoonlijke reis door de boomgaard met objecten en verhalen die tot de verbeelding spreken. De kunstenaars en ontwerpers, Charlotte Kusters, Cathelijne Montens, Matthijs Bosman en Krijn Christaansen, bieden u de gelegenheid de inhoud van de `ROMAN' zelf samen te stellen op uw ontdekkingstocht door de boomgaard.

Geopend op zaterdag en zondag
`ROMAN' is geopend voor publiek in de weekeinden van 26 mei t/m 30 september, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur op het terrein van legerkamp Fectio in de boomgaard aan de Marsdijk bij Fort Vechten te Bunnik. Voor een uitgebreide routebeschrijving kunt u terecht op Fortvechten (www.fortvechten.nl).

Erfgoed meer zichtbaar en toegankelijk maken Het Centrum Beeldende Kunst Utrecht heeft in opdracht van de provincie kunstenaars en ontwerpers benaderd om een kunstproject te realiseren dat het Romeinse verleden dat in de bodem verborgen ligt, doet herleven. Dit maakt deel uit van het beleid om ons rijke cultuurhistorische erfgoed meer zichtbaar en toegankelijk te maken, niet alleen door herstel en restauratie van het erfgoed, maar ook door het aanleggen van fiets- en wandelpaden of - zoals het hier het project `ROMAN' betreft - het inzetten van beeldende kunst.

Nieuwe brochure `Fietsen langs de Romeinse Limes' U kunt de eeuwenoude Romeinse Rijksgrens ook goed op de fiets verkennen. In samenwerking met het UTR heeft de provincie een nieuwe fietsroutebrochure `Fietsen langs de Romeinse Limes' uitgegeven, met een tweetal fietsroutes langs het Utrechtse deel van de Romeinse Rijksgrens. Een fietsroute van 45 km, van Woerden naar Utrecht en terug naar Woerden. De andere route van 50 km gaat van Utrecht naar Wijk bij Duurstede en weer terug naar Utrecht. De twintig `mijlpalen' die deze route markeren, zijn ter gelegenheid hiervan allemaal geïspecteerd en zonodig hersteld door de Archeologische Monumentenwacht. Natuurlijk passeert u tijdens uw fietstocht Fectio in Bunnik, de plek van het kunstproject `ROMAN'. Zie voor meer informatie over de fietsroute: Utrecht Toerisme en Recreatie (Utrecht Yourway) (www.utrechtyourway.nl) of de plaatselijke VVV.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015