Gemeente Hardenberg

Welstandsnota gewijzigd voor centrumgebied

De gemeenteraad van Hardenberg heeft de gewijzigde welstandsnota gemeente Hardenberg, voor altijd mooi, vastgesteld. De wijzigingen hebben vooral betrekking op het winkelgebied van de stad Hardenberg.

Het centrum van Hardenberg ondergaat de komende jaren een metamorfose en krijgt een flinke kwaliteitsinjectie. De ambities hiervoor zijn vastgelegd in het Masterplan Plus Centrum Hardenberg en het beeldkwaliteitsplan voor het centrum van Hardenberg: Kwaliteit in de Kern. De ambities uit deze plannen zijn nu ook vastgelegd in het welstandsbeleid van de gemeente Hardenberg. In dat kader is de welstandsnota gewijzigd.

In de welstandsnota zijn het welstandsbeleid en de criteria waaraan de welstandscommissie bouwaanvragen toetst vastgelegd. Hiermee geeft de overheid duidelijkheid aan burgers, ontwikkelaars en andere initiatiefnemers om aan redelijke eisen van welstand te voldoen.

Voor het winkelgebied van Hardenberg zijn criteria vastgelegd op het gebied van gevels, dakvorm, reclame en materialisering & detaillering. Zo zijn in het centrumgebied bijvoorbeeld geen luifels, permanente vlaggen en banieren toegestaan. De ramen mogen voor maximaal 10 % beplakt worden met folie of reclame. Wat betreft de reclame-uitingen in het platte vlak zijn alleen losstaande letters toegestaan.

De criteria zoals die in de welstandsnota staan, zijn gevisualiseerd in een zogenaamd gevelboek. Hierin is het gevelbeleid van de Voorstraat en het Oosteinde opgenomen en fungeert als ondersteuning van de ambities voor het kernwinkelgebied. Het doel van het gevelboek is winkeliers, pandeigenaren en ondernemers enthousiast te maken hun gevel op te waarderen zodat er een algemene kwaliteitsverbetering in het centrum wordt bewerkstelligd.

De welstandsnota en het gevelboek zijn in te zien bij het Loket Bouwen & Wonen in het gemeentehuis in Hardenberg.