Rechtbank Utrecht


Rechtbank utrecht: 132.000 zaken afgehandeld

15 mei - De rechtbank Utrecht heeft in 2006 ruim 132.000 zaken afgehandeld, iets meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag 2006, dat vandaag gepubliceerd is. De rechtbank kent geen achterstanden en de doorlooptijden zijn goed.

In ruim driekwart van de gevallen (76 procent) betrof het de afhandeling van een civiele kwestie. Zeven procent van alle zaken werd voor de bestuursrechter afgehandeld. De strafrechter handelde 17 procent van het totaal aantal afgedane zaken af.

De rechtbank Utrecht heeft er de voorbije jaren hard aan gewerkt om enerzijds de kwaliteit van de afhandeling van zaken verder te verbeteren en anderzijds de productie en efficiëntie verder te verbeteren. Uit diverse bronnen blijkt dat de rechtbank grotendeels geslaagd is in die opzet.

Zo luidde de conclusie van de visitatiecommissie die in 2006 de kwaliteitszorg van de gerechten in Nederland onderzocht luidde, dat de rechtbank Utrecht zich kenmerkt door een `kwaliteitsgerichte cultuur.' Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Roosevelt Academy concludeerden dat burgers tevreden over de wijze waarop de Utrechtse rechter tijdens de zitting communiceert.

Kritiek is er echter ook. Dezelfde visitatiecommissie concludeerde dat de rechtbank actiever de samenleving in moet. Mede daarom heeft de rechtbank in 2006 besloten dat actieve communicatie met de samenleving de komende jaren een nadrukkelijk speerpunt zal zijn. De rechtbank zal meer voorlichting gaan geven op scholen en de informatievoorziening aan burgers (onder meer via de website) verbeteren.

Rechtbank Utrecht: professioneel!
Professionele medewerkers in 2006

Rechtbank Utrecht: kwaliteitsimpuls!
Kwaliteitsbeleid in 2006

Rechtbank Utrecht: evenwichtig!
Behandelde zaken in 2006 Rechtbank Utrecht: zijn geld waard! Financiën in 2006

Meer informatie: www.jaarverslagrechtbankutrecht.nl

Of bel met de afdeling communicatie: 030-223027/28.

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 14 mei 2007 Naar boven