Gemeente Breda

Resultaten Bredase burgerpeilingen 2006

De Gemeente Breda voerde vorig jaar de Voorjaarsmeting 2006 en de Burgerenquête 2006 uit. Het gemeentebestuur vindt deze jaarlijkse peilingen belangrijk om na te gaan hoe de Bredase inwoners denken over de gemeente. Wat vinden zij van hun stad, het gemeentebeleid, de ontwikkelingen en plannen en de dienstverlening? De informatie uit deze peilingen gebruikt het bestuur bij de verdere plannen voor de stad.
De resultaten van de twee peilingen zijn samengevat in het boekje Burgerenquête 2006.

Ruim een kwart van de Bredanaars is 55 jaar of ouder. Een vijfde deel van hen heeft hulp nodig. Ruim negen op de tien ouderen zegt (heel) gelukkig te zijn.
Honden en zwerfvuil noemen Bredanaars als de grootste veroorzakers van overlast.
Op het gebied van veiligheid scoren de fietspaden in Breda, het buitengebied en de eigen woonbuurt positiever dan vorig jaar. De waardering voor speelvoorzieningen nam de afgelopen jaren toe. Bredanaars klagen minder dat samenscholende jeugd het gebruik van speelvoorzieningen in de buurt verpest.
Bijna elke Bredanaar gaat wel eens naar de binnenstad, meestal op de fiets of met de auto. Tweederde van de fietsers zet de fiets meestal in een bewaakte fietsenstalling. De stalling in de Nieuwstraat scoort qua bezoekersaantallen en waardering het hoogste. Automobilisten parkeren hun auto iets minder vaak in parkeergarages en iets meer op parkeerterreinen.
Vier op de vijf Bredanaars wil meer over milieu weten; vooral over initiatieven in de buurt en over wat de gemeente doet aan verbetering van het milieu.
Bromfietsen/scooters en (vracht)autos veroorzaken, net als de afgelopen jaren, de meeste geluidsoverlast voor bewoners. Daarnaast is er minder geuroverlast van bedrijven. De lucht in eigen buurt is voor de meeste Bredanaars (zeer) schoon, terwijl hier het groen wat betreft de hoeveelheid, de inrichting en het onderhoud minder tot tevredenheid stemt dan vorig jaar.
De voorzieningen voor afvalinzameling scoren op alle onderdelen een ruime zeven.
De bekendheid van Via Breda, het vernieuwingsproject rondom het station, nam toe. Ruim vier op de tien Bredanaars noemt ook één of meer voordelen van het project.
De belangrijkste informatiebron voor de bewoners over wat er in de stad gebeurt, is Het Stadsblad. Ruim 70% leest de gemeentelijke paginas (gedeeltelijk) en is over het algemeen tevreden over de inhoud.
In Breda worden jaarlijks verschillende (muziek)evenementen en festivals georganiseerd. Carnaval en het Jazzfestival zijn het meest bekend en het meest bezocht.

De Burgerenquête 2006 is gratis verkrijgbaar bij de balie Voorlichting in het Stadskantoor. Een samenvatting van de resultaten van de Burgerenquête 2006 is ook te zien via www.breda.nl.

Breda, 15 mei 2007