Gemeente Abcoude


Financiële meevaller voor de gemeente Abcoude

De gemeente Abcoude ontvangt ruim een miljoen euro bruto als dividenduitkering van het Gasbedrijf Centraal Nederland (GCN). Dit werd bekend gemaakt tijdens de aandeelhoudersvergadering van de N.V. Houdstermaatschappij GCN op 24 april 2007.

Per 1 juni 2007 heeft de gemeente de beschikking over dit bedrag. Dit bedrag is exclusief dividendbelasting. De ingehouden dividendbelasting ontvangt de gemeente naar verwachting eind dit jaar. Het college doet een voorstel aan de raad voor de besteding van dit geld en neemt dit voorstel mee in de voorjaarsnota die op 28 juni in de raad behandeld wordt.

De gemeente Abcoude is aandeelhouder van het Gasbedrijf Centraal Nederland (GCN). GCN heeft eind 2002 de aandelen REMU N.V. verkocht aan N.V. Eneco. Bij deze transactie is een garantiebedrag gereserveerd voor onafgewikkelde claims van derden. Eneco en de voormalige aandeelhouders, waaronder GCN, hebben inmiddels een compromis bereikt over de afkoopsom van de claims. De hoogte van deze claims blijkt mee te vallen en daarom krijgen individuele aandeelhouders (waaronder de gemeente Abcoude) alsnog een bedrag uitgekeerd, de zogeheten slotuitkering.