Veilig Amsterdam


Nieuwe buurtcijfers Leefbaarheid en Veiligheid

15/05/2007 - Er zijn weer nieuwe buurtcijfers bekend over de Leefbaarheid en Veiligheid. Gegevens van politie, brandweer, gemeente en Openbaar Ministerie geven inzicht in hoe de de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld. De cijfers worden tweemaandelijks gepubliceerd op de website www.eenveiligamsterdam.nl. Vanaf januari 2007 zijn er bij de gemeentelijke gegevens twee cijfers bijgekomen: Onveiligheidsgevoelens en Vermijding plekken.

Buurtijfers in de periode januari-februari 2007 Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding, hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn en hoeveel branden er plaatsvonden. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.
U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden in de periode januari-februari 2007. Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen.

Veiligheidsindex
De buurtcijfers geven een beeld van wat zich de laatste maanden aan incidenten heeft voorgedaan. Om een beter beeld te krijgen van hoe de buurt zich verhoudt met andere buurten en op de langere termijn kunt u kijken in de Veiligheidsindex.
De index is een gewogen cijfer van allerlei variabelen. De splitsing in een objectieve en subjectieve index maakt het mogelijk om te zien hoe in de voorgaande jaren feiten (met name politiecijfers) en meningen zich hebben ontwikkeld. Het gemiddelde is in 2003 gesteld op 100. Voor de Veiligheidsindex en de Buurtcijfers geldt: hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Opvallende ontwikkelingen in Noord
De aangiften voor vernielingen zijn in Amsterdam-Noord op verschillende locaties toegenomen. De politie is in de maand mei speciale aandacht aan dit probleem gaan geven, zowel met het doel de vernielingen terug te dringen als om daders op te pakken. De aanpak is locatiegericht. In de volgende buurtcombinaties in Noord is in de maanden januari en februari een stijging van vernielingen geconstateerd:

1. Volewijck In deze buurtcombinatie zijn vooral de vernielingen van en aan het openbaarvervoer/abris gestegen. De aangiften van vernieling zijn vooral gestegen in de Bloemenbuurt Noord en de Van der Pekbuurt.
2. Tuindorp Oostzaan In deze buurtcombinatie zijn met name de vernielingen van en aan het openbaarvervoer/abris toegenomen. De aangiften van vernieling zijn vooral gestegen in de buurt Tuindorp Oostzaan Oost (omgeving Pleiadenplein). Getroffen maatregelen naast de politie-inzet voor de vernielingen zijn: extra toezicht in de buurt, extra inzet van jongerenwerk en cameratoezicht.
3. Oostzanerwerf/Kadoelen In deze buurtcombinatie zijn vooral de vernielingen van en aan autos toegenomen. De vernielingen zijn vooral gestegen in de buurt Kadoelen. Ook in Molenwijk vinden veel vernielingen plaats.

4. Buikslotermeer Er is hier met name sprake van een stijging van de vernielingen van en aan autos op het Buikslotermeerplein. Het stadsdeel, de winkeliersvereniging, Coöperatieve Vereniging van Eigenaren, politie en brandweer zijn bezig met het verwerven van een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Verschillende maatregelen op het terrein van veiligheid zijn in voorbereiding, bijvoorbeeld cameratoezicht. De partijen verwachten met deze samenwerking de veiligheid van het winkelcentrum Boven t IJ en haar omgeving te verbeteren.

Opvallende ontwikkelingen in de overige stadsdelen
1. Grachtengordel-Zuid In deze buurtcombinatie zijn de aangiften van vernieling in januari en februari 2007 gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2006. Gemiddeld vinden hier over een periode van 2 maanden 14 aangiften van vernieling plaats. Gerelateerd aan dit gemiddelde is er sprake van een lichte stijging. De vernielingen vinden voornamelijk plaats in de weekendnachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, met name na 03.00 uur. Het betreft de looproute tussen het Rembrandtplein en het Leidseplein. In de weekendnachten vindt extra politie-toezicht plaats in het kader van de aanpak van de uitgaansproblematiek.

2. Geuzenveld/Spieringhorn Hier is sprake van een toename van vernielingen, deze toename is eind 2006 al geconstateerd. Nu zien we ook een toename van de diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. In samenwerking met de sportverenigingen, politie en de buurt wordt aandacht geschonken aan het tegengaan van de vernielingen op en rond de verschillende sportvelden. Ook wordt actie ondernomen op en rond de hangplek voor jongeren.

3. Eendracht Hier is eveneens sprake van een toename van vernielingen. Deze buurtcombinatie ligt nogal afgelegen, dit maakt dat vele jongeren zich hier ophouden. De activiteiten van politie en stadsdeel zijn er op gericht de problemen terug te dringen.

4. Slotervaart In deze buurtcombinatie is sprake van een toename van de incidenten overlast, en in het bijzonder de jongerenoverlast. Onder regie van de centrale stad wordt zwaar ingezet op de bestrijding van jeugdoverlast. Jeugdgroepen worden intensiever aangepakt. Zo is vorig jaar als pilot in Slotervaart de aanpak van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam gestart. Door deze aanpak worden er mogelijk door de politie meer overlastincidenten waargenomen en dus geregistreerd.
5. Bijlmer-Centrum Het betreft hier een stijging van de overlast door verwarde personen. Het zijn veelal verslaafden met psychische problemen. Door diverse instanties wordt er op ingezet om deze mensen meer structuur te bieden. De aanpak van deze problematiek heeft prioriteit.

6. Transvaalbuurt Hier is sprake van een stijging van de diefstal uit en vanaf motorvoertuigen. Met gerichte acties, zowel voorlichting als aanhoudingen, pakt de politie deze criminaliteit aan. Denk hierbij aan acties als niet er in niets eruit, posten, rechercheren, lokauto, enz.

Stadsdeelhuis Noord

Kijk ook bij

> Buurtcijfers Leefbaarheid en Veiligheid »