Uitspraken over de motivering van strafvonnissen volgens het Promis-model

De Hoge Raad heeft op 15 mei 2007 uitspraak gedaan in twee zaken die door de procureur-generaal bij de Hoge Raad zijn aangebracht voor cassatie "in het belang der wet".
De wet heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad de bevoegdheid toegekend om cassatie in het belang der wet in te stellen in zaken waarin waarin geen gewoon rechtsmiddel meer openstaat. Dergelijke zaken worden aan de Hoge Raad voorgelegd om bepaalde rechtsvragen te beantwoorden, met als doel bevordering van de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling.
Een uitspraak van de Hoge Raad op een dergelijk verzoek brengt geen verandering in de rechten van partijen, zoals deze voortvloeien uit de uitspraak van de lagere rechter.

De motivering in de zaken waarin vandaag uitspraak is gedaan is uitgewerkt volgens het zogenaamde Promis model: Project motiveringsverbetering in strafvonnissen.
Dit model is ontwikkeld door een projectgroep van de Raad voor de rechtspraak.

Het doel van dit project is om te komen tot een betere bewijs- en strafmotivering en daarmee tot een betere communicatie tussen de strafrechter, betrokkenen en uiteindelijk de samenleving als geheel. Bovendien zal, als dit model in alle zaken wordt ingevoerd, dadelijk na de uitspraak een volledig vonnis of arrest beschikbaar zijn, iets wat nu niet het geval pleegt te zijn.

De zaken zijn door de procureur-generaal bij de Hoge Raad aangebracht ter toetsing van de wijze waarop door het hof 's-Hertogenbosch de motiveringen, op basis van het Promis model, zijn uitgewerkt.

In de uitspraak van het hof 's-Hertogenbosch van 27.12.2006 (zie LJN BA4419) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de motivering van het bewijs aan de eisen voldoet. In deze zaak is het cassatieberoep verworpen (zaaknr. 00650/07CW).
Zie voor de volledige uitspraak: LJN BA0424

In de uitspraak van het hof 's-Hertogenbosch van 20.10.2006 (zie LJN AZ1512) heeft de Hoge Raad de motivering van het bewijs onvoldoende geoordeeld en vernietiging in het belang der wet uitgesproken (zaaknr. 00651/07 CW).
Zie voor de volledige uitspraak: LJN BA0425

Den Haag, 15 mei 2007
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 15 mei 2007 Naar boven