Ingezonden persbericht


Persbericht

15 mei 2007

Minister onder de indruk tijdens Brabants werkbezoek over reconstructie

Evaluatierapport Reconstructie aan minster aangeboden

Minister van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit Gerda Verburg bezocht samen met een delegatie, waaronder gedeputeerde Paul Rüpp en burgemeester Jan van Maasakkers gisteren een aantal Reconstructie bedrijven en projecten in de gemeente Gemert-Bakel. Zij nam oa.een kijkje bij de Bakelse Plassen in Milheeze en bezocht verschillende ondernemers in de intensieve veehouderij, voerde een rondetafelgesprek met diverse maatschappelijke organisaties en ontving het evaluatierapport over de reconstructie uit handen van Alterra.

"Ik wil graag dat we het eerste idee van de reconstructie vasthouden. We gaan er samen met de mensen in de gebieden voor." Ook noemde Verburg het enthousiasme en de betrokkenheid van de mensen die te maken hebben met de reconstructie van het gebied. " De betrokkenheid is groot. Tien jaar geleden zaten we met de varkenspest in de puree en dat bindt ons allemaal. Ik ben onder de indruk van wat ik vandaag gezien en gehoord heb van de gezamenlijke aanpak en de innovatieve kracht van het platteland."

Minister Gerda Verburg neemt evaluatierapport in ontvangst uit handen van Froukje Boonstra onderzoeker Alterra. Foto:Annemarie Roefs

Evaluatierapport
Tijdens het werkbezoek kreeg minster Verburg het evaluatierapport over de reconstructie van de zandgebieden aangeboden door Alterra. Uit het evaluatieonderzoek van Alterra naar de tussentijdse resultaten van de reconstructie in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) blijkt dat tien jaar na de varkenspest de uitvoering van de reconstructie zandgebieden goed op gang komt. Hoewel anders dan oorspronkelijk bedoeld. Gaandeweg is de reconstructie veranderd van een ruimtelijk antwoord op de varkenspestcrisis in een breed proces van integrale gebiedsontwikkeling in de zandgebieden van Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Verburg overhandigde het onderzoek ook direct aan burgemeester Van Maasakkers en gedeputeerde Rüpp als vertegenwoordigers van de VNG en de provincies. Gisteren ontvingen ook minister Cramer van het ministerie van VROM en de Tweede Kamer een exemplaar van het evaluatierapport.

Voor meer informatie over de reconstructie en het evaluatierapport kijkt u op de website www.dereconstructie.nl

Voor inhoudelijke informatie over het onderzoek kunt u terecht bij Alterra, Wageningen UR:

dr.ir. Froukje Boonstra, froukje.boonstra@wur.nl, 0317-477788 of 06-18074896 drs. Wiebren Kuindersma, wiebren.kuindersma@wur.nl, 0317-477722

Het hoofdrapport van de evaluatie is vanaf maandag heden ook digitaal beschikbaar op www.alterra.wur.nl, onder 'Alterra-rapporten', rapportnummer Alterra 1441.

De Reconstructie, Veranderd Land, is de naam van een landelijke campagne van de provincies Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en de deelnemende waterschappen in deze provincies. De vijf provincies willen laten zien op welke wijze er in het landelijk gebied wordt geïnvesteerd als antwoord op de uitdagingen die er lagen na de varkenspest van 1997.

---- --