Ingezonden persbericht


Stichting Afvaloven Nee

Persbericht

Petitie toont aan: geen maatschappelijk draagvlak voor afvalcentrale

3551 handtekeningen voor gedeputeerde Anita Andriesen

Harlingen, 15 mei 2007

De Stichting Afvaloven Nee en de Waddenvereniging overhandigden vanochtend 3551 handtekeningen tegen de bouw van een afvaloven bij Harlingen aan de Friese gedeputeerde Anita Andriesen. De handtekeningen werden door voorzitter Sikke Jellema van de Stichting Afvaloven Nee overhandigd op de plek waar Omrin van plan is de afvaloven te gaan bouwen. Op diezelfde plek stonden tekstborden met persoonlijke argumenten waarom mensen tegen de bouw van de afvaloven zijn. Bij ontvangst van de handtekeningen liet gedeputeerde Andriesen weten dat de provincie Fryslân als bevoegd bestuur via de MER scherp zal toezien op de milieukwaliteit. Maar ze voegde er aan toe dat het maatschappelijk draagvlak voor de te kiezen locatie ook van wezenlijk belang is.

De Stichting Afvaloven Nee en de Waddenvereniging bestrijden de noodzaak en locatie van de afvaloven die Omrin wil gaan bouwen aan de Waddendijk bij Harlingen. De 3551 handtekeningen en de protestborden maken duidelijk dat er op geen enkele manier maatschappelijk draagvlak is voor de bouw van deze afvaloven. Dat is belangrijk omdat zowel de gemeente Harlingen als Omrin hebben aangegeven dat zij alleen in Harlingen willen gaan bouwen als daar maatschappelijk draagvlak is voor deze afvaloven. Dat draagvlak is er dus niet.

De voorzitter van de Stichting Afvaloven Nee, dhr. Sikke Jellema uit Wijnaldum, is duidelijk: "We hebben van veel mensen gehoord dat ze zich zorgen maken over de vestiging van deze afvaloven. Die 3551 handtekeningen versterken dat beeld en sporen ons aan in de strijd tegen de afvalverbrander. We vragen nu namens 3551 mensen uit de omgeving aan alle aandeelhouders van Omrin om tegen de bouw van deze oven op deze locatie te stemmen."

De Waddenvereniging hekelt de locatiekeuze, omdat de schoorsteen plus rookpluim het beschermde open landschap van de Waddenzee zullen aantasten. "Het Rijk erkent en beschermt het open landschap hier, maar het lokale bestuur ziet natuur als iets hinderlijks door die regelgeving. Een doodlopende weg," aldus directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging.

De Waddenvereniging en Stichting Afvaloven Nee zijn tegen de bouw van de afvalverbrander omdat deze
- het open waddenlandschap verpest;

- vervuilende stoffen uitstoot;

- het imago van Harlingen en dus de toeristische sector schaadt;
- gekoppeld is aan de zoutfabriek, die bodemdaling veroorzaakt in noordwest Friesland;
- vraagt om extra afval, terwijl we juist minder afval moeten gaan produceren;
- meer zware industrie naar de haven van Harlingen zal trekken, terwijl de haven daar helemaal niet voor geschikt is.

Meer informatie
Stichting Afvaloven Nee - Sikke Jellema, tel. 0517- 591873 Waddenvereniging - Hidde van Kersen, tel. 06-10883259