Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Initiatiefvoorstel: informatiepunt, stadscamping en budgethotel

PvdA wil Haarlem aantrekkelijker maken voor jonge toeristen

Haarlem moet aantrekkelijker worden voor jonge toeristen. Dat schrijven PvdA-raadsleden Helga Koper, Moussa Aynan en Jeroen Fritz in een initiatiefvoorstel, dat zij deze week in de gemeenteraad indienen. Om meer jongeren naar de stad te trekken moet er een informatiepunt voor jonge reizigers komen, moet er een stadscamping bij de Veerplas worden aangelegd en zou er een budgethotel in de buurt van de binnenstad moeten komen.

De PvdA wil dat Haarlem een aantrekkelijke stad is voor jongeren om in te wonen, zodat (talentvolle) jongeren en studenten zich in de stad vestigen. Jongeren wonen graag in een levendige en bruisende stad, waar altijd iets te doen is. De aanwezigheid van jonge toeristen kan aan die sfeer bijdragen en houdt het voorzieningenniveau voor jongeren op peil. PvdA-raadslid Moussa Aynan: "Haarlem is steeds beter in staat om toeristen aan te trekken, zoals onlangs ook is gebleken uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Maar jonge toeristen vinden de weg naar Haarlem nog onvoldoende. Dat is een gemiste kans, want omdat jongeren een steeds groter aandeel uitmaken van het totaal aantal toeristen is er sprake van een groeimarkt. Haarlem profiteert daar nog onvoldoende van, ondanks de gunstige ligging ten opzicht van het onder jongeren populaire Amsterdam".

De PvdA komt in het initiatiefvoorstel met drie voorstellen om de aantrekkelijkheid van Haarlem voor jongeren te vergroten. Allereerst wil de PvdA een informatiepunt voor jonge toeristen, dat wordt opgezet als leerwerkbedrijf voor studenten van hogeschool INHOLLAND en het Nova College. PvdA-raadslid Helga Koper: "Haarlem kent een aantal toerisme- en bedrijfsopleidingen, waar grote behoefte aan stageplekken bestaat. Wij willen het informatiepunt voor jonge reizigers dan ook laten opzetten en bemensen door MBO- en HBO-studenten. INHOLLAND en het Nova College hebben al aangegeven hier interesse in te hebben". Het informatiepunt krijgt als doel om jonge toeristen van informatie te voorzien en om Haarlem te promoten bij jonge reizigers. Daarnaast kan het informatiepunt met projecten bijdragen aan de uitbreiding van het aanbod aan activiteiten. Koper: "Te denken valt daarbij aan PDA-tours door de stad, een kroegentocht of rondleidingen door voor jongeren interessante gebouwen".

Daarnaast wil de PvdA het aantal betaalbare overnachtingsmogelijkheden voor jongeren uitbreiden. Daarom zouden er een stadscamping bij de Veerplas en een budgethotel in de omgeving van de binnenstad moeten komen. In het Haarlems Structuurplan staat al dat de gemeente een stadscamping wil. PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "Van de drie in het structuurplan genoemde locaties lijkt de Veerpolder ons het kansrijkst. De komende tijd zullen de recreatiemogelijkheden rond de Veerplas worden uitgebreid. De ligging in recreatiegebied Spaarnwoude en de nabijheid van het station Haarlem-Spaarnwoude maken deze locatie naar onze mening ideaal voor een camping die tenminste geopend zal zijn in het toeristenseizoen. Buiten het seizoen kan het terrein dan dienen als evenemententerrein voor onder meer het circus".

Een tweede vorm van een goedkope, op jongeren gerichte overnachtingsmogelijkheid is een budgethotel. Op dit moment kent Haarlem één hostel: de jeugdherberg Stayokay aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord. Deze loopt goed, maar is voor toeristen die voornamelijk in de binnenstad willen zijn onhandig vanwege de relatief grote afstand naar het centrum. Uit gesprekken met de beheerder van de jeugdherberg en jeugdherbergorganisatie Stayokay is gebleken dat er in Haarlem voldoende markt is voor een tweede budgethotel, die dichter bij de binnenstad gelegen zou moeten zijn. De PvdA wil dat de gemeente de haarbaarheid hiervan onderzoekt en actief meewerkt aan de realisering van zo'n budgethotel, bijvoorbeeld door actief op zoek te gaan naar potentiële uitbaters en door het ruimtelijk mogelijk te maken.

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht