Ingezonden persbericht


Voorgenomen gunning huishoudelijke verzorging

De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Olst-Wijhe, Voorst en Zutphen hebben de aanbieders gekozen, met wie naar verwachting binnenkort contracten worden afgesloten voor het leveren van huishoudelijke verzorging.

Met de inwerkingtreding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op 1 januari 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de bekostiging en organisatie van de huishoudelijke verzorging. De acht gemeenten hebben voor een overgangssituatie gekozen tot 1 september 2007. Vanaf 1 september wordt de huishoudelijke verzorging volgens de Wmo-richtlijnen uitgevoerd. Hiervoor is een Europese aanbesteding opgestart.

Begin juni wordt definitief duidelijk welke zorgaanbieders de huishoudelijke verzorging gaan leveren. Alle cliënten die huishoudelijke verzorging ontvangen, krijgen dan een brief van de gemeente waarin duidelijk gemaakt wordt of zij gebruik kunnen blijven maken van hun huidige aanbieder of moeten wisselen van aanbieder. Tevens geeft de Wmo de mogelijkheid te kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Burgers die voor de huishoudelijke verzorging in natura in aanmerking komen, kunnen per 1 september 2007 kiezen uit de aanbieders, waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.

De aanbestedingsprocedure voor uitvoering van de huishoudelijke verzorging startte op 7 december 2006. Vanwege de financiële omvang waren de gemeenten verplicht om de huishoudelijke verzorging Europees aan te besteden. Zo'n aanbesteding gaat volgens strakke regels waardoor gemeenten niet zomaar met een willekeurige aanbieder een contract af kunnen sluiten. Uiteindelijk hebben 17 zorgaanbieders een offerte ingediend. Dertien van de 17 aanbieders die een offerte ingediend hadden, worden voorlopig gegund door minimaal één van de acht gemeenten. In de acht gemeenten verschilt het aantal aanbieders. Dit vindt u terug in de bijlage. Tot en met 29 mei hebben alle aanbieders de mogelijkheid te reageren op de voorgenomen gunning.

Einde persbericht.