College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

15 mei 2007

Doorhaling Sevredol 10 en 20 mg morfine tabletten, RVG 15043/15044 per 8 maart 2007

Op grond van het principe van transparantie van door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen genomen besluiten maakt het College bekend dat de firma Mundipharma heeft besloten de Sevedrol 10 en 20 mg morfine tabletten door te halen. Het gaat om de als enige op de Nederlandse markt beschikbare snelwerkende orale vorm van morfine. De doorhaling gebeurt ondanks verzoeken van externe adviseurs en het College zelf om het middel te handhaven omdat er in de praktijk nog behoefte aan bestaat. De firma wil de registratie om commerciële redenen niet langer laten voortbestaan.

Naar aanleiding van het verzoek om doorhaling van de firma Mundipharma heeft het College meermalen interne en externe adviseurs geraadpleegd. Hieruit bleek dat er in de praktijk behoefte is aan een snelwerkende orale vorm van morfine. Deze vorm is er wel in veel 'slow release' preparaten en drank. Sevredol was het enige vaste orale product dat geen 'slow release' afgifte vertoont. Voor instellen op 'slow release' morfine preparaten zijn snelwerkende morfine prepaten nodig om in te zetten bij doorbraakpijnen. Een ander werkzaam bestanddeel wordt voor deze toepassing niet als alternatief gezien door het College, noch door de externe adviseurs. OraMorph zou als alternatief kunnen dienen, maar dit is een vloeibare toediening. In de praktijk blijkt er behoefte te blijven bestaan aan morfine bevattende tabletten.

Het College heeft er bij Mundipharma sterk op aangedrongen om de productie te handhaven of overdracht van het dossier van Sevredol aan derden te overwegen, aangezien doorhaling van Sevredol tabletten problemen in de huidige praktijk kan geven. De firma Mundipharma heeft echter aangegeven bij haar standpunt te blijven dat er voldoende alternatieve middelen zijn ter vervanging van Sevredol tabletten, zoals oxycodon, hydromorfon of Oramorph. In een gesprek over de doorhaling is geconstateerd dat de firma om commerciële redenen volhardt in haar standpunt.

Het College heeft geen juridische mogelijkheid om een verzoek om doorhaling niet te honoreren. Het College maakt hierbij het besluit openbaar om het ingenomen standpunt kenbaar te maken.