Universiteit van Amsterdam

Nieuw centrum en investeringsfonds voor Life Sciences in Amsterdam

Gepubliceerd op 15 mei 2007

Amsterdam krijgt een nieuw Life Sciences Centrum en een Life Sciences Fonds. Hiertoe ondertekende de Universiteit van Amsterdam (UvA) op
vrijdag 11 mei een intentieovereenkomst met een aantal andere Amsterdamse kennisinstellingen, drie banken, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

In de Life sciences worden levende organismen (zoals bacteriën, virussen of planten) of vormen van biologisch leven (bijvoorbeeld enzymen of DNA) onderzocht of gebruikt voor nieuwe producten of verbeterde productieprocessen, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te maken. Amsterdam heeft een sterke Life Sciences-sector met de twee academische ziekenhuizen AMC-UvA en VUmc/VU, het Nederlands Kanker Instituut, het Swammerdam Insitute of Life Sciences (UvA) en Sanquin. In het nieuwe Life Sciences Centrum Amsterdam gaan de Technology Tranfer Bureaus van de kennisinstellingen samenwerken. Op die manier kan opgedane kennis beter benut worden en zijn weg naar de praktijk vinden. De deelnemende kennisinstellingen zijn: AMC, SILS/UvA, VUmc/VU, NKI en Sanquin. Het nieuwe Life Sciences Fonds Amsterdam zal als investeringsmaatschappij investeren in Amsterdamse Life Sciences-bedrijven. ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam (Amsterdam Topstad) werken aan een fonds met een grootte van tussen de 10 en 15 miljoen euro.

In Amsterdam doen meer dan 6.000 studenten een studie op het terrein van de Life Sciences of geneeskunde, en er zijn meer dan 70 bedrijven en ongeveer 4.000 onderzoekers op het gebied van de Life Sciences. In de afgelopen jaren hebben bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid succesvol samengewerkt in de Life Sciences, mede onder de naam Amsterdam Biomed Cluster. Een van de belangrijkste doelen is het optimaal omzetten van kennis in producten. Binnen de kennisinstellingen zijn hiertoe Technology Transfer Bureaus opgericht. Het naar de markt brengen van Life Sciences-kennis is een complex proces waarbij zowel gespecialiseerde kennis als geld een noodzaak zijn.

Het initiatief tot de oprichting van Centrum en Fonds werd begin 2007 genomen door de kennisinstellingen en Amsterdam Topstad. Met het programma Amsterdam Topstad heeft de wethouder Economische Zaken Lodewijk Asscher het doel gesteld Amsterdam in de top vijf van aantrekkelijkste Europese vestigingssteden te krijgen.

Bron: UvA Persvoorlichting