Gemeente Ede

nummer 94 / Ede, 15 mei 2007

Bestuurlijke overdracht van Primair Openbaar Onderwijs in gemeente Ede

PROO wordt zelfstandige stichting

Burgemeester en wethouders van Ede willen het bestuur van de openbare basisscholen in de gemeente Ede overdragen aan een stichting. Het primair openbaar onderwijs (PROO) is nu nog in handen van een bestuurscommissie. Belangrijkste reden voor de overdracht is dat de financiële huishouding van PROO en de gemeente dan gescheiden zijn.

De begroting en rekening van de bestuurscommissie PROO maken nu nog deel uit van de gemeentelijke financiële huishouding. Dit knelt steeds meer vanwege de aanscherping van allerlei regels over rechtmatigheid en accountantscontroles. Ook beschouwt het college de verdere verzelfstandiging in een stichtingsvorm als logisch sluitstuk van het in 1997 ingezette verzelfstandigingsproces. De bestuurscommissie van het bestuursbureau PROO heeft inmiddels 10 jaar ervaring opgedaan.

Onafhankelijk
De bestuurscommissie PROO heeft aangegeven dat zij de verdere verzelfstandiging vooral belangrijk vindt omdat daarmee een eventuele (schijn van) belangenverstrengeling onmogelijk is. PROO kan zich daardoor onafhankelijk jegens de gemeente opstellen en zij kan een duidelijker profiel van de eigen organisatie en de openbare scholen neerzetten. Een rol speelt ook dat PROO een eigen financieel beleid en beheer wil ontwikkelen, los van de gemeente.

Bruidsschat
Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om PROO een bruidsschat van 575.000 mee te geven om het nieuwe bestuur een solide financiële basis te geven. De bruidsschat wordt in termijnen uitgekeerd verdeeld over een periode van vijf jaar. De gemeente Ede past hiermee een bestaande wettelijke regeling toe. De gemeenteraad beslist in de vergadering van 4 oktober 2007 of de plannen definitief kunnen doorgaan. Het is de bedoeling dat de overdracht van het bestuur aan de stichting gerealiseerd is per 1 januari 2008.

---