Gemeente Ede

nummer 93 / Ede, 15 mei 2007

Ede nog groener
Gemeente Ede plant 1.675 nieuwe bomen

In de afgelopen maanden plantten medewerkers van de gemeente, aannemers en bewoners van het buitengebied zon 1.675 laanbomen. In de stedelijke omgeving zijn 265 bomen geplant, in het agrarisch buitengebied zijn 1.410 bomen geplant. De bomen zijn geplant om het agrarische landschap zoveel mogelijk te herstellen.

Bomen hebben verschillende functies. Ze zijn belangrijk als schuil- en broedgelegenheid voor vogels en andere dieren en halen grote hoeveelheden vuil stof uit de lucht. Ze leveren ons de nodige zuurstof en dragen bij aan de strijd tegen het broeikaseffect. Maar bomen bepalen ook het uiterlijk van onze woonplaats, fungeren als herkenningspunt en vergroten de leefbaarheid. Zo fungeren groene zones als buffer bij geluid en beeld van drukke verkeerswegen en lelijke gebouwen. En een minder bekend effect is dat bomen bij bebouwing het energieverbruik verminderen.

In ere herstellen
Ede staat bekend als groene gemeente. Er is dan ook veel aandacht voor behoud en herstel van de natuurwaarden. Ook in het agrarisch buitengebied werkt de gemeente Ede actief aan herstel van het landschap. Daarom zijn vele kilometers wegbeplanting en houtwallen aangeplant om oorspronkelijke groene lijnen in het landschap in ere te herstellen.

Ook bewoners actief voor meer groen
De gemeentelijke subsidieregeling voor erfbeplanting en voor de landschappelijke inpassing van schuren in het landschap heeft er ook toe geleid dat op veel plaatsen extra bomen en struiken zijn gekomen. Op ruim tachtig locaties is geplant door bewoners. Samen met agrariërs en niet-agrariërs heeft de gemeente een beplantingsplan opgesteld. Zij zorgden zelf voor de nodige grondbewerking en planten zelf de struiken en jonge bomen die hier in het gebied van nature voorkomen.

Waar zijn bomen geplant?
In Ede Stad zijn bomen geplant op het bedrijventerrein Kievitsmeent, Emmalaan/Jan Th. Tooroplaan, langs de Dwarsweg, Badweg, Museumplein, Bosrand, Pascalstraat, W. Brandtlaan en Veldhuizerweg. In Ederveen zijn aan de Schras extra bomen gekomen, in Lunteren zijn bomen geplant langs de Dorpsstraat, de Roskammersteeg en het Westhoffpark.
---