Gemeente Ede

nummer 92 / Ede, 15 mei 2007

invoering vergunningparkeren in omgeving Vossenakker en Schralenhouw Parkeerverbod bij mausoleum

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een parkeerverbod in te stellen ter hoogte van het mausoleum aan de Vossenakker te Ede. Om een verschuiving van de parkeeroverlast naar omliggende straten, en dan met name de Vossenakker en Schralenhouw, te voorkomen, wordt in de omgeving van de Vossenakker op termijn vergunningparkeren ingevoerd. Het parkeerverbod aan de Vossenakker zal tegelijkertijd met het invoeren van vergunningparkeren in de omgeving worden geëffectueerd. Er wordt naar gestreefd om deze maatregelen met
1 januari 2008 in te laten gaan.

De parkeerdruk in de omgeving van de Vossenakker en Schralenhouw blijkt in de afgelopen periode te zijn toegenomen doordat met name (kantoor)personeel dat in het centrum werkt, de betaald- en vergunningparkeergebieden ontwijkt. De parkeerdruk is hierdoor vanuit het centrum verplaatst naar de directe omgeving van het centrum. Door deze verschuiving van parkeeroverlast, komt het gebied Vossenakker en Schralenhouw ook in aanmerking voor de invoering van vergunningparkeren.

Tijdens kantooruren staan diverse autos geparkeerd bij het Mausoleum. Het college vindt dit een ongewenste situatie uit oogpunt van respect. Het mausoleum is een gedenkmonument en graf voor de verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog in en om Ede zijn gesneuveld. Om die reden heeft het college besloten om een parkeerverbod ter hoogte van het mausoleum aan de Vossenakker in te stellen. Een gevolg van het instellen van een parkeerverbod is dat automobilisten een andere plek gaan zoeken in de omliggende straten. Om een verschuiving van de parkeeroverlast naar omliggende straten te voorkomen heeft het college besloten om in de omgeving van de Vossenakker en Schralenhouw vergunningparkeren in te voeren, zodat een willekeurige parkeerder hier niet meer terecht kan. Het instellen van het parkeerverbod ter hoogte van het mausoleum zal pas geëffectueerd worden op het moment dat het vergunningparkeren in de omgeving van de Vossenakker van kracht wordt. Er wordt naar gestreefd om deze maatregelen met 1 januari 2008 in te laten gaan.

---