Time : 13:29:37
Date : 15 May 2007
Sender Name: Fedichem

De chemische industrie in België: Goede prestaties in 2006, gematigd optimisme voor 2007

Tewerkstelling lijdt onder hoge loonkosten

Brussel, 15 mei 2007 - Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie in België, kondigt vandaag de resultaten aan van de sector in in 2006 en haar vooruitzichten voor 2007. Globaal gezien was 2006 een geslaagd jaar voor de chemische industrie, dit in een gunstige internationale macro-economische context en ondanks de hoge energie- en grondstoffenprijzen. Fedichem kijkt met gematigd optimisme naar 2007 en verwacht een lichte afkoeling van de economische activiteit die weliswaar nog steeds robuust zou blijven. Fedichem roept alvast de toekomstige federale regering ertoe op om verder werk te maken van de afbouw van een aantal structurele handicaps. Vooral de loonkosten, die in de Belgische chemie de hoogste ter wereld zijn, wegen zwaar op het investeringsklimaat en op de tewerkstelling in de sector.

De omzet lag 6,6% hoger dan in 2005 en kwam uit op 51,18 miljard euro. Deze omzetgroei was zowel te danken aan de stijging van de afzetprijzen als een toename van de productie. Het productievolume steeg globaal gezien met 3,6% in 2006 in een context van een goed draaiende wereldeconomie. Het groeiritme werd echter getemperd door ongeplande productieonderbrekingen van sommige petrochemische installaties in de eerste jaarhelft van 2006. Globaal gezien en afhankelijk van de marktsituatie zijn de meeste producenten erin geslaagd om hun kostenstijgingen geleidelijk door te rekenen in de verkoopprijzen. Om de negatieve impact van onder meer de hogere energiekosten op de operationele marge te beperken, diende het beheersen van de kosten onverminderd verdergezet te worden.

De basischemie, die bijna de helft van de omzet van de sector (44%) vertegenwoordigt, tekende met een stijging van 4,5% een lager groeicijfer op dan in 2005. Vooral de kunststofverwerking en de verven, vernissen en inkten legden een sterke prestatie neer, met groeicijfers van respectievelijk 9,1% en 8,4%. Deze twee deelsectoren hebben onder meer kunnen profiteren van de boom in de Europese bouwsector, een belangrijke afnemer. Ook de farmaceutische industrie, traditioneel minder gebonden aan cyclische factoren, tekende in 2006 een sterke omzetgroei van bijna 10% op.

De uitvoer van chemische producten liet een duidelijke toename noteren (+9,4%), en steeg tot 91,7 miljard euro in 2006. Anderzijds kende de invoer van chemische producten een gelijkmatige stijging met 9,6% tot 76,5 miljard euro. Het overschot op de handelsbalans steeg met 1,2 miljard euro naar 15,2 miljard euro, meteen een nieuw historisch record.

De tewerkstelling in de sector bleef vrijwel stabiel (+0,2%). Volgens de laatste raming op basis van RSZ-gegevens stelde de chemische sector 94.600 personeelsleden tewerk in 2006. Dit cijfer houdt geen rekening met de indirecte tewerkstelling die door de activiteiten in de chemie in andere economische bedrijfstakken gegenereerd wordt en op 150.000 arbeidsplaatsen geraamd wordt. Ondanks de gunstige economische context kon voor het geheel van de sector dus slechts een zeer lichte stijging van de werkgelegenheid worden opgetekend, die overigens volledig in de farmaceutische industrie werd gerealiseerd. In de overige deelsectoren blijft de tendens sinds 2002 neerwaarts gericht, dit onder druk van de loonkosten, in ons land de hoogste ter wereld voor de sector.

De investeringen (volgens de BTW-aangiften) kenden na drie opeenvolgende jaren van daling weer een positieve evolutie. In 2006 bedroegen ze 1,73 miljard euro, hetzij een stijging met 10,1% ten opzichte van 2005. Er zijn een aantal belangrijke
investeringsprojecten opgestart, vooral in de chemiecluster van Antwerpen. Men kan dus dezelfde trend van de investeringen verwachten in 2007. Deze projecten betreffen zowel uitbreidingen van bestaande productiecapaciteiten als nieuwe productie-installaties. Al bij al blijft het investeringsritme evenwel laag in het geheel van de sector, een trend die zo snel mogelijk dient te worden omgebogen indien ons land haar positie binnen Europa wil behouden.

Van de kant van de inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling stegen de uitgaven in 2006 verder met 5,0% tot 2,28 miljard euro, voornamelijk en andermaal dankzij de verdere groei in de sectoren geneeskunde en biotechnologie. Zo draagt de chemische sector duidelijk en op zeer positieve wijze bij tot het bereiken van de Lissabon-doelstellingen. De chemische sector, alléén al, vertegenwoordigt bijna de helft van de totale O&O-uitgaven van de privé-sector in België.

Voor 2007 verwacht Fedichem een vertraging van de groei in de sector in een minder gunstige macro-economische context. De afgevlakte synthetische conjunctuurcurve van de Nationale Bank van België, die de fundamentele tendens weergeeft, bevestigt deze evolutie voor de chemische industrie. In deze context zou de productiegroei in volume van de totale chemie lichtjes vertragen. De aanhoudend hoge energieprijzen wegen steeds zwaarder door op de prestaties van de Europese economie en de chemische industrie in het bijzonder. Dit zou het optimisme voor 2007 kunnen overschaduwen. Bovendien worden steeds meer bedrijven binnen de sector geconfronteerd met structurele problemen en hebben ze steeds meer te kampen met de concurrentie van landen met belangrijke kostenvoordelen.

Informatie
Peter Claes, tel. +32 2 238 97 35, pclaes@fedichem.be Catherine Calmels, tel. +32 2 238 99 91, ccalmels@fedichem.be