Ingezonden persbericht


Reactie VO-raad op Onderwijsverslag 2005-2006

PERSBERICHT

Nadruk op leerlingenzorg, verminderen schooluitval en talentontwikkeling Voortgezet onderwijs op koers

Utrecht, 15 mei 2007 - Het voortgezet onderwijs ontwikkelt zich in de goede richting. Dat schrijft de Inspectie in het Onderwijsverslag over 2006. Belangrijkste aandachtspunten zijn verbeteren van leerlingenzorg, vermindering van voortijdig schoolverlaten, maximale talentontwikkeling en het borgen van de kwaliteit van examens. De VO-raad wil de 1 miljard voor onderwijs daar graag voor inzetten. Vooralsnog investeert het kabinet echter in gratis schoolboeken en maatschappelijke stages.

"Sympathieke maatregelen, maar ze dragen niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs", aldus Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad. "Het gevolg is, dat er voor andere maatregelen geen geld meer over is."

De Inspectie constateert dat te grote klassen, te veel lessen per docent en te veel verschillende klassen per docent de aandacht voor leerlingen negatief beïnvloeden. Investeringen in het primaire proces en voldoende, goed opgeleide docenten zijn daarom noodzakelijk. De VO-raad is het daar hartgrondig mee eens en hoopt dat de plannen die het kabinet half juni presenteert daar naadloos bij aansluiten.

Sjoerd Slagter: "Ik zal het kabinet houden aan de verkiezingsbelofte om daadwerkelijk te investeren in het onderwijs. Dat geld moet worden besteed aan het verminderen van schooluitval, het verbeteren van de leerlingenzorg- en begeleiding, het tegengaan van lesuitval, een goede werk- en leeromgeving voor docenten en leerlingen, meer en betere begeleiding voor startende docenten. Dit zal leiden tot nog meer leerlingen die hun talenten optimaal ontwikkelen en een diploma halen. De VO-raad wil hierover graag resultaatafspraken maken met de minister. Vooralsnog is hij niet op onze uitnodiging ingegaan."

Ook de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) acht meer investeringen in het onderwijs noodzakelijk om onderbenutting van talent tegen te gaan.

Scholen moeten zich verantwoorden
Scholen op hun beurt zullen zich beter moeten gaan verantwoorden naar belanghebbenden, zoals ouders, leerlingen en hun omgeving. De VO-raad is van mening dat scholen transparanter, tijdiger en inzichtelijker moeten communiceren over hun begroting, prestaties, de kwaliteit van het onderwijs en de effecten van gekozen beleid.

De VO-raad is zich ervan bewust dat dit een zware opdracht is voor het voortgezet onderwijs, zoals de Inspectie dat noemt in haar Onderwijsverslag. De verantwoording en borging van de kwaliteit van het onderwijs moeten beter. De VO-raad pakt die taak al op: in samenwerking met de Inspectie, het ministerie, het vervolgonderwijs en leerling- en ouderorganisaties wordt gewerkt aan een kwaliteitsstandaard voor examens die voor het eind van 2007 gereed moet zijn. Sjoerd Slagter: "De Centrale Examencommissie (CEVO) staat garant voor de kwaliteit van de eindexamens, de VO-raad staat garant voor de kwaliteit van de schoolexamens. De standaarden maken objectieve normering van de kwaliteit van de toetsen en examens mogelijk." De VO-raad gaat daarnaast schoolprestaties via het internet beschikbaar stellen. Eind mei wordt een maatschappelijke raad geïnstalleerd van ouders, leerlingen en het bedrijfsleven die de sector adviseert over zijn beleid. Over de financiële verantwoording heeft de VO-raad al afspraken gemaakt met de staatssecretaris.

EINDE BERICHT
Noot voor de redactie,