Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Versoepelingen blauwtong

Persbericht | 15-05-2007

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten om versoepelingen voor blauwtong door te voeren, voor het internationale handelsverkeer. Vanaf donderdag 17 mei 2007 is het rechtstreekse vervoer van koeien, schapen en geiten (herkauwers) vanuit het 20-km-gebied naar een slachthuis in de vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk onder voorwaarden toegestaan. Nationaal waren al eerder versoepelingen doorgevoerd.

Verburg voert verdere versoepelingen door omdat Duitsland eerder bevestigd heeft dat er in 2007 geen besmetting met blauwtong heeft plaatsgevonden. In de Europese regelgeving over blauwtong hebben de lidstaten de ruimte om nadere afspraken te maken over onderlinge vervoersstromen. België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben zulke afspraken in een protocol neergelegd.

Voor het vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied, inclusief 20-km-gebied, in Nederland naar een bedrijf of slachthuis in de beperkingsgebieden in België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg geldt dat de herkauwers en de vervoermiddelen waarmee de dieren worden vervoerd op de plaats van lading en tijdens het vervoer, moeten zijn behandeld met insecticiden. Als dieren oorspronkelijk uit het 20-km-gebied afkomstig zijn en vervoerd worden naar een bedrijf (geen slachthuis) in Frankrijk, moet de eigenaar van de desbetreffende dieren moet een eigenaarverklaring tekenen en in Frankrijk worden deze dieren vervolgens getest.

Het vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied naar de vrije gebieden in Duitsland en Frankrijk was al mogelijk. De voorwaarde dat de voertuigen zijn verzegeld door de VWA vervalt. Vervoer vanuit het beperkingsgebied in Nederland naar een bedrijf in vrij Frankrijk of Duitsland was ook al toegestaan. Wel zijn er eisen ten aanzien van dit vervoer opgenomen. Zo moeten dieren getest en behandeld worden met insecticiden.

Verder mogen herkauwers die niet ouder zijn dan 30 dagen vanuit het beperkingsgebied in Nederland worden vervoerd naar een mesterij in vrij Frankrijk en Duitsland. de dieren moeten op de plaats van bestemming worden gehouden in een afgesloten stal. Ook mogen de te verplaatsen herkauwers op de dag van het vervoer geen enkel verschijnsel van blauwtong vertonen, en moeten de dieren en de vervoermiddelen waarin zij worden vervoerd op de plaats van lading en tijdens het vervoer te zijn behandeld met insecticiden. Verder moet het gebouw waarin de dieren worden gehouden op de plaats van bestemming te zijn behandeld met insecticiden. Voor zover het vervoer naar vrij Duitsland plaatsvindt is voorafgaand aan het vervoer toestemming nodig van de bevoegde autoriteit.

Niet langer wordt de PCR-test als voorwaarde voorgeschreven voor het vervoer van herkauwers die niet ouder zijn dan 30 dagen, vanuit het 20-km-gebied naar een mesterij in de beperkingsgebieden in België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, waar deze dieren in een afgesloten stal worden gehouden. De dieren mogen voorafgaand aan het vervoer geen enkel verschijnsel van blauwtong vertonen.

Ook moeten de dieren, het gebouw waar de dieren gehouden worden en de vervoermiddelen op de plaats van lading en tijdens het vervoer behandeld worden met insecticiden. Deze herkauwers mogen vervolgens alleen naar een slachthuis worden afgevoerd.

Naast het vervoer van herkauwers vanuit het 20-km-gebied naar een bedrijf in de beperkingsgebieden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland is dit vervoer ook toegestaan naar een bedrijf in vrij Frankrijk. Wel moeten de te verplaatsen dieren worden getest en worden behandeld met insecticiden vanaf het moment van het testen. Dit vervoer is niet toegestaan naar de vrije gebieden in Duitsland.

Zie ook


* Dossier blauwtong