Gemeente Brunssum

Campagne '30 minuten bewegen' in Brunssum

Op vrijdag 11 mei 2007 ontving burgemeester Clemens Brocken van de gemeente Brunssum een nieuw `gemeentebord'. Het bord, aangeboden door het campagneteam van het Huis voor de Sport Limburg, brengt tot uitdrukking dat de gemeente Brunssum een actieve leefstijl nastreeft. In tegenstelling tot het traditionele gemeentebord is dit bord niet blauw, maar oranje. Erop staat de tekst: '30 minuten bewegen'.

30 minuten bewegen

Burgemeester Clemens Brocken (uiterst rechts) neemt het bord '30 minuten bewegen' in ontvangst.

Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen is de norm van een gezond leven. De borden maken deel uit van een campagne van het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) om mensen meer te laten bewegen. Het campagneteam van het Huis voor de Sport Limburg was van 7 tot en met 11 mei actief om aan alle 40 Limburgse gemeenten een bord te overhandigen.

Vierjarige campagne

De vierjarige landelijke campagne '30 minuten bewegen' richt zich op alle Nederlanders met de boodschap om meer te (gaan) bewegen. Te weinig lichaamsbeweging geeft een verhoogd risico op het krijgen van onder meer diabetes, bepaalde vormen van kanker, obesitas, stress en depressie. Het NISB wil bereiken dat 65% van de Nederlanders in 2010 aan de beweegnorm voldoet. Vier groepen krijgen bijzondere aandacht in de campagne: vmbo-ers, 50-plussers, chronisch zieken en werknemers met zittende beroepen. Dit zijn de groepen die niet of nauwelijks aan sport en bewegen toekomen.

Bewegen in Brunssum

In 1999 introduceerde de rijksoverheid de breedtesportimpulsregeling: een subsidie voor gemeenten om nieuwe sportprojecten mogelijk te maken. Sinds 2004 maakt Brunssum gebruik van deze regeling. Het idee achter deze subsidieregeling is: Sport is gezond, en het is ook nog eens leuk om te doen. De sportprojecten richten zich op drie doelgroepen: jongeren, ouderen en gehandicapten/chronisch zieken. Voor de jongeren ontwikkelde de gemeente onder meer het project Shake Hands dat op tal van Brunssumse basisscholen loopt. Doel van het project is kinderen plezier laten beleven in sporten en ze sportieve waarden en normen bijbrengen. Tot de projecten die de gemeente voor ouderen opzette, behoort Nordic Walking, een intensieve wandelactiviteit waarbij deelnemers een beroep moeten doen op veel spiergroepen.

Wethouder Richard de Boer van sport: "Voor deze en de andere projecten geldt dat de mensen de gelegenheid krijgen om op een toegankelijke wijze kennis te maken met sport. De bedoeling, en de verwachting, is dat de deelnemers er zoveel plezier in krijgen dat ze na afronding van het programma de activiteiten zelf voortzetten. Of dat ze aansluiting zoeken bij een sportvereniging om te blijven bewegen. Zo snijdt het mes aan twee kanten - we krijgen meer mensen aan het bewegen, en we geven het verenigingsleven een nieuwe impuls."


---