Gemeente Maassluis

Ondertekening GOSA-convenant

Op 21 mei 2007 ondertekenen partijen die betrokken zijn bij de aanpak van risico- en probleemjeugdigen het convenant `Gemeentelijk Overleg Sluitende Aanpak', oftewel het GOSA-convenant. Het gaat hierbij om de partijen: gemeente Maassluis, Bureau Jeugdzorg, GGD-Rotterdam, Steunpunt Onderwijs, Maatschappelijke Dienstverlening NWN, Maasdelta Maassluis, Politieregio Rotterdam-Rijnmond, Regionaal Meldcoördinatie Functie Voortijdig Schoolverlaten (RMC), Raad voor de Kinderbescherming en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). In het convenant spreken de partijen en de gemeente af hoe zij omgaan met risico- en probleemjeugdigen met als doel een sluitende aanpak voor deze doelgroep en het voorkomen en bestrijden van hinderlijk en overlastgevend gedrag. Met het ondertekenen van het convenant nemen de gemeente en betrokken partijen een belangrijke stap in de uitvoering van GOSA.

De doelgroep

De doelgroep van een GOSA bestaat uit risico- en overlastgevende jongeren tussen de 0 tot 23 jaar met meervoudige problematiek op één of meer van de leefgebieden gezin, huisvesting, gezondheid, school, werk, vrije tijd, financiën en politie/ justitie. Het gaat hierbij om een problematiek die de mogelijkheden en capaciteit van de professional en/of de voorziening te boven gaat. Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar overlastgevende jongeren die een persoonsgerichte aanpak moeten krijgen maar niet (of niet meer) thuishoren in een strafrechtelijk traject. Jongeren die wél thuishoren in een strafrechtelijk traject behoren duidelijk niet tot de verantwoordelijkheid van de GOSA.

De aanpak

Alle betrokken partijen kunnen zorgsignalen over jeugdigen melden bij de gemeente en vice versa. De gemeente bekijkt vervolgens samen met de voorpostfunctionaris van Bureau Jeugdzorg en de jeugdcoördinator van de politie binnen het zogenoemde afstemmingsoverleg of de melding voldoet aan de criteria voor een GOSA melding. Wanneer dat zo is, wordt bepaald welke partij de regie zal gaan voeren. De gemaakte afspraken tijdens het overleg worden gerapporteerd aan de organisaties die betrokken zijn bij de jeugdige. In het gehele traject voert de gemeente de regierol. Dit betekent onder andere dat zij de jeugdigen monitort en werkafspraken maakt met de betrokken instanties. Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat kinderen/jeugdigen tussen wal en schip raken en er voor zorgen dat snel en efficiënt trajecten kunnen worden uitgezet voor de kinderen/jeugdigen en hun ouders. Inmiddels zijn er al enkele jeugdigen aangemeld bij GOSA.