Singer Laren verwerft 'Vereniging Sint Lucas' van Jan Sluijter

15.05.2007 / 14:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St.singer memorial foundiation

St.singer memorial foundiation

Laren, 15 mei 2007

Singer Laren verwerft 'Vereeniging Sint Lucas' van Jan Sluijters

Singer Laren heeft haar collectie verrijkt met een uniek schilderij van Jan Sluijters. Uit een particuliere collectie heeft Singer het aansprekende doek Vereeniging Sint Lucas kunnen aankopen. De aankoop is geheel gefinancierd met de bijdrage die Singer Laren als beneficiënt van BankGiro Loterij ontvangt.

De jonge Sluijters speelde een belangrijke rol in de ontwikkelingen van de moderne kunst in Nederland. Tijdens zijn Prix de Rome-studiereis in 1905 en 1906 leerde hij in Parijs het fauvisme kennen en verwerkte dat samen met het pointillisme in zijn werk. Na zijn terugkeer was hij van grote invloed op andere Nederlandse schilders waaronder Piet Mondriaan. Rond 1910 bloeide het zogenoemde Amsterdamse luminisme waarvoor Sluijters, naast Mondriaan en Gestel, van prominente betekenis was. Tussen 1909 en 1911 woonde en werkte Sluijters lange perioden in Laren waar onder meer belangrijke luministische werken ontstonden.

Na de Jan Sluijters-tentoonstelling in Singer Laren in 1967-1968 bleven veel werken van de schilder bij het museum in bruikleen en die zijn in de loop der jaren regelmatig getoond. Ook heeft Singer Laren gaandeweg een aantal stukken in eigendom kunnen verwerven. Dat zijn het abstracte doek Largo II uit 1914, Staphorster meisje van ca. 1915 en enige doeken uit de jaren 20 en 30, onder meer geschonken na een tweede succesvolle Sluijters-tentoonstelling in 1999 in Singer Laren.

In de collectie van Singer Laren ontbraken tot nog toe schilderijen uit de vroege periode en de tijd dat Sluijters in Laren werkte. Het museum is zeer verheugd dat het nu Vereeniging Sint Lucas, heeft kunnen verwerven uit particulier bezit. Op grond van stijl en kleurgebruik dateert het doek waarschijnlijk van omstreeks 1911, Sluijters' Larense tijd. Het schilderij lijkt een studie voor een affiche die een expositie van leden van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam aankondigt. Een uitgevoerd affiche met deze voorstelling is echter niet bekend. Sluijters speelde een belangrijke rol binnen de kunstenaarsvereniging Sint Lucas (opgericht 1880) waar ook William Singer lid van was.

Het schilderij was lang in privé bezit en werd daarom zelden getoond, met uitzondering van de tentoonstelling in 1999 in Singer Laren. Komend najaar zal het werk in het museum voor publiek te zien zijn.

De aankoop werd mogelijk dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Singer Laren is per 2007 beneficiënt van de BankGiro Loterij en ontvangt de komende vijf jaar jaarlijks een bijdrage voor aankopen, restauratie en presentatie van de collectie.

Jan Sluijters (1881-1957)
Vereeniging Sint Lucas, ca. 1911
olieverf op doek, 126,5 x 96,5 cm
gesigneerd l.o. Jan Sluijters