Grote prijsverschillen energiebedrijven

15.05.2007 / 15:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ploos van amstel milieu

Ploos van amstel milieu

Persbericht
15-5-2007

Tool Ploos van Amstel Milieu Consulting berekent o.a. kosten energiebedrijven.

Grote prijsverschillen tussen energiebedrijven.

De geliberaliseerde energiemarkt heeft ertoe geleid dat organisaties voortaan zelf hun energieleverancier kunnen kiezen, dit in tegenstelling tot het netwerkbedrijf. De netwerken energie zitten vast in de grond. Hierdoor ben je als afnemer gebonden aan het lokale netwerkbedrijf. Netwerktarieven zijn daarom gereguleerd door de overheid, dat wil zeggen dat de overheid de tarieven zoals voorgesteld door de netwerkbedrijven moet goedkeuren. Dit betekent niet dat de tarieven per netwerkbedrijf gelijk zijn, integendeel. Uit het de energiebenchmark van Ploos van Amstel Milieu Consulting blijkt dat er enorme prijsverschillen zijn tussen de netwerkbedrijven.

Bedrijven 50% goedkoper uit
Wat opvalt, is dat het verschil aan netwerkkosten voor zakelijke afnemers kan oplopen tot ongeveer 50%. Dit betekent voor een gemiddeld MKB bedrijf al gauw een verschil van 4000,- euro per jaar. Voor grootverbruikers kan het verschil nog veel meer oplopen. Een organisatie die 10.000.000 kWh per jaar verbruikt, betaalt al gauw 80.000,- euro per jaar meer dan zijn collega in een goedkopere regio. Energie-intensieve organisaties en/of organisaties waar de marges dun zijn, moeten zich goed oriënteren waar zij zich gaan huisvesten. Dit kan het verschil maken tussen winst en verlies.

Ploos van Amstel Milieu Consulting heeft voor organisaties de webapplicatie www.energiebenchmark.nl ontwikkeld. Zij kunnen via deze applicatie snel zicht krijgen op hun relatieve energiegebruik t.o.v. vergelijkbare locaties en de bijbehorende kosten van leverancier en netwerkbedrijf.
Ook voor de consument kan de toevallige woonplaats veel verschil uitmaken: Het prijsverschil tussen het duurste en goedkoopste netwerkbedrijf bedraagt, gerekend over alle huishoudens in Nederland, maar liefst circa225.000.000,-euro. Als je twee grote netwerkbedrijven in Nederland naast elkaar zet, incasseert het ene via de huishoudens circa 25.000.000,-euro per jaar méér dan zijn ogenschijnlijk vergelijkbare collega.

Of de grote prijsverschillen het resultaat zijn van de liberaliserende energiemarkt is onbekend. Wel valt op dat grote bonussen gaan naar bestuurders van organisaties die niet bij de goedkoopste van Nederland horen. Dus de hoge tarieven leveren voor sommige partijen wel degelijk rendement op.